Zoeken

Eid ul-Adha in Marokko: 500 tot 1000 dirham meer per schaap

7 juni 2023 - 21:41 - Marokko

©

Met nog maar enkele weken te gaan tot Eid ul-Adha, tonen de prijzen die door de veehouders en verkopers in Oulad Saleh in de regio Casablanca-Settat worden gevraagd, al een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar. In een reportage van SNRTnews leggen Zakaria Droubi en Said Elasri, schapenverkoper en veefokker, deze prijsstijging uit.

Zoals in de laatste weken voor de maand Ramadan, is er één steeds terugkerende vraag onder Marokkanen: hoe zit het met de prijzen? De schaapprijzen baren veel zorgen onder de bevolking, wat recentelijke leidde tot verschillende controverses.

Lees ook: Eid ul-Adha: hoeveel kost een geïmporteerd schaap?

Zakaria Droubi, verkoper, en Said Elasri, veehouder in Oulad Saleh, gaven hun analyse van de markt aan SNRTnews. Volgens Droubi is de beschikbaarheid en het nationale veebestand voldoende en blijft Marokko zelfvoorzienend.

Tijdens een rondleiding in zijn boerderij bevestigde hij dat er dit jaar een prijsverhoging voor schapen mag worden verwacht. Hij stelt dat deze stijging tussen de 500 en 1000 dirham per dier zal zijn. Zo zullen de prijzen voor het Sardi-ras, een van de meest gewaardeerde soorten in het koninkrijk, beginnen vanaf 2500 dirham en voor het Bergui-ras vanaf 2300 dirham.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: ruim 5 miljoen schapen geregistreerd

Ook veehouder Said Elasri bevestigt een stijging van de prijzen. Hij geeft dezelfde cijfers als zijn collega en legt uit dat de opeenvolgende jaren van droogte, de wereldwijde situatie en de oorlog in Oekraïne een aanzienlijke impact hebben gehad op de prijzen van voeder, de voornaamste reden achter de prijsstijging. Elasri zegt dat een schaap momenteel ongeveer 17 dirham per dag aan voeder kost, terwijl dit eerder maximaal 10 dirham per dag was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team