Zoeken

Eid ul-Adha Marokko: honderden naar ziekenhuis met snijwonden

3 juli 2023 - 20:30 - Marokko

©

In Marokko worden elk jaar tijdens de viering van Eid ul-Adha, honderden mensen in ziekenhuizen opgenomen met ernstige snijwonden, een gevolg van de onjuiste hantering van messen.

Hespress sprak met Dr. Marwa Lazrak, een plastische chirurg in opleiding in het militair ziekenhuis in Meknes. "Voor een arts is dienst hebben op de spoedeisende hulp tijdens Eid ul-Adha een zware taak omdat hij van tevoren weet hoe hij deze dagen zal doorbrengen. Tientallen patiënten zullen in verschillende toestanden arriveren, met verschillende graden van ernst. Maar ze hebben één ding gemeen: allen raakten gewond door het foute gebruik van een mes of ander scherp voorwerp."

Lees ook: Offeren schaap steeds moeilijker voor moslims in Nederland

Voor deze mensen "verandert het feest in een tragedie door gebrek aan aandacht of verantwoordelijkheid en waarschijnlijk een overdaad aan vreugde. Mensen neigen de veiligheidsregels te vergeten zodat zelfs jonge kinderen zich melden op de spoedeisende hulp met brandwonden, verwondingen door een val of geblokkeerde luchtwegen", aldus Dr Lazrak.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: ruim 5 miljoen schapen geregistreerd

Het hanteren van scherpe voorwerpen tijdens het offer van Eid ul-Adha veroorzaakt meestal lichte verwondingen aan de handen. Maar soms zijn de gevallen ernstig. "We kunnen zeggen dat de meeste verwondingen wonden zijn die moeten worden ontsmet en gehecht en natuurlijk is controle verplicht. In sommige gevallen is een eenvoudig verband voldoende en in andere gevallen is helaas een operatie noodzakelijk", bevestigt de jonge chirurg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team