Zoeken

Offeren schaap steeds moeilijker voor moslims in Nederland

28 juni 2023 - 20:00 - Wereld

©

Voor veel Nederlandse moslims met een laag inkomen wordt het steeds moeilijker om een dier te offeren tijdens Eid ul-Adha. Dit jaar zijn de kosten voor het laten slachten van een schaap of rund zo hoog dat veel van hen het zich niet kunnen permitteren. Er zouden ook minder dieren zijn verkocht.

Veel Nederlandse moslims zijn dit jaar enorm geschrokken van de prijs van een offerdier. Die is dit jaar zo’n 150 euro hoger dan gewoonlijk. Asma Bennejma van de Voedselbank in de Schilderswijk vertelt dat haar cliënten dat niet kunnen opbrengen. "Van mijn cliënten heeft niemand een schaap kunnen kopen. Het is gewoon niet te doen voor veel mensen", zegt ze in het AD.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: schapen aan prijs van goud

Asma werkt samen met een islamitische liefdadigheidsstichting om hen op deze feestdag toch vlees te bezorgen. Volgens Bennejma betekent dit veel voor haar cliënten. Minima zijn in de islam niet verplicht om een dier te offeren tijdens het offerfeest, maar veel moslims vinden de viering toch belangrijk. "Sommigen vinden het moeilijk om aan hun kinderen uit te leggen waarom zij geen schaap hebben. Ze schamen zich."

Schapenhandelaar Andries Kingma legt uit dat de hoge prijs niet alleen te maken met de inflatie, maar vooral met de gestegen verwerkingskosten door de strengere eisen van de overheid voor islamitisch slachten. Slachterijen moeten extra investeringen en aanpassingen doen, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. "Sommige konden niet voldoen aan die eisen en zijn afgevallen." Volgens hem werden veel bestellingen ook afgezegd. De slachterijen hebben tevens te maken met een beperkte inzet van toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en ook dat zorgt voor alsmaar stijgende tarieven. "De eindprijs van het product is de helft aankoopkosten en meer dan de helft verwerkingskosten", aldus Kingsma.

Lees ook: Prijs schaap: zullen Marokkanen Eid ul-Adha vieren?

Het slachten is overigens geen religieuze verplichting voor moslims met een laag inkomen, zegt imam Ilyas el Yousfi, die hier onlangs een stuk over schreef voor moslims. "Het is wel sterk aanbevolen voor hen die het kunnen betalen. Maar als iemand dat niet kan, of daar het hele jaar door financieel voor moet lijden, dan hoeft het niet". Hij begrijpt wel dat dit lastig kan zijn voor hen. "Voor sommige moslims lijkt het ook een soort ’cultuurdingetje’ te zijn geworden. Een kwestie van eer." Hij merkt op dat sommigen een dier offeren in het thuisland. Dat is toegestaan, maar volgens hem is het toch ook belangrijk dat zo veel mogelijk moslims in Nederland blijven offeren. "Het gaat ook om de soennah en het delen met je kinderen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team