Zoeken

Eid ul-Adha: schapen vetgemest met uitwerpselen van pluimvee

13 juni 2023 - 09:00 - Marokko

©

Met nog maar een paar weken te gaan voor de viering van Eid ul-Adha aan het eind van de maand juni, voert de Marokkaanse warenautoriteit (ONSSA) zijn inspecties op om de kwaliteit van het voer voor de schapen te garanderen en om te voorkomen dat fokkers de schapen gaan vetmesten.

Dankzij de strengere controles hebben de veterinaire diensten van de ONSSA in Casa-Settat meer dan 232 ton uitwerpselen van pluimvee, bestemd voor veevoer voor de schapen voor Eid ul-Adha, in beslag genomen en vernietigd bij een fokker in de buurt van Mediouna, meldt Al Ahdath Al Maghribia. De ONSSA nam ook 98 schapen in beslag waarvan de gele identificatiechips werd verwijderd om te voorkomen dat ze te koop worden aangeboden.

Lees ook: Marokko importeert opnieuw buitenlands vee voor Eid ul-Adha

Dit soort fraude doet zich elk jaar opnieuw voor rond Eid ul-Adha. Ook in Kelaat Sraghna en in Safi namen teams van de ONSSA schapen en 20 ton pluimveemest in beslag. Het bureau trok tevens de vergunning in van een bedrijf dat mengvoeder voor vee produceert en verhandelt, omdat het niet voldeed aan de gezondheidsvoorschriften. De warenautoriteit nam eveneens de grondstoffen in beslag die werden gebruikt voor de productie van het veevoer en de eindproducten die klaar waren voor levering aan boerderijen.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: ruim 5 miljoen schapen geregistreerd

Sommige oneerlijke boeren gaan zo ver dat ze gist gebruiken in schapenvoer om ze vet te mesten en ze tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Anderen aarzelen niet om hun vee in te spuiten met chemicaliën of zoutstenen. Sommige boeren gebruiken ook ’derdek’ capsules, die door sommige vrouwen gebruikt worden om aan te komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team