Zoeken

Dubai: belangrijkste Marokkaanse cannabisimporteur uitgeleverd

15 mei 2021 - 19:40 - Wereld

©

De op 21 maart in Dubai gearresteerde Moufide Bouchibi alias "Mouf", was sinds 2012 op de vlucht uit Marokko. Hij werd op woensdag 12 mei 2021 uitgeleverd aan Parijs. In 2015 was hij bij verstek veroordeeld in Bordeaux tot 20 jaar gevangenisstraf.

Volgens een bron dicht bij de zaak, is Moufide Bouchibi één van de belangrijkste drugshandelaren in Frankrijk. Hij kwam woensdagochtend aan op de luchthaven van Parijs, meldt AFP. De 41-jarige verdachte is al meer dan 10 jaar op de vlucht en werd op 21 maart in Dubai gearresteerd. Er werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd nadat hij in 2015 in Bordeaux bij verstek was veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij was op de vlucht in Marokko toen rechercheurs hem in 2012 zonder succes probeerden te arresteren. Hij wist op tijd te verdwijnen en dook weer op in Algerije. In 2019 herhaalde zich hetzelfde scenario. Deze keer was hij in Tunesië. Vervolgens verhuisde hij naar Dubai waar hij een deel van zijn geld verborg.

Op 20-jarige leeftijd zette Moufide Bouchibi zijn eerste stappen in de drugshandel, en wel via Sophiane Hambli alias "Chimera", een politie-informant uit Elsace, die centraal stond in een geruchtmakende zaak die de controversiële praktijken van de voormalige baas van de drugsbestrijding, François Thierry, aan het licht had gebracht. Mouf’s taak bestond eruit te zorgen voor de levering van cannabis door de snelle boten die de koopwaar van Zuid-Spanje naar de Parijse regio vervoerden. In de loop der jaren werd hij "een eersteklas smokkelaar, een man die meetelt in de cannabusiness", meldt Le Parisien.

Bouchibi werd in 2002 gearresteerd in het bezit van 240 kilo cannabis. In 2009 werd hij in Marokko ontvoerd en gemarteld, waarna hij werd vrijgelaten tegen betaling van enkele honderdduizenden euro’s losgeld. Hij is herhaaldelijk ontsnapt aan de specialisten van de politie in de strijd tegen de drugshandel (Ofast). Moufide Bouchibi wordt beschreven als een drugsbaron die "nauwe banden onderhoudt met Marokkaanse cannabistelers", die "een grote vloot boten voor drugstransport beheert en banden heeft met Zuid-Amerikaanse drugshandelaars die gespecialiseerd zijn in de handel in cocaïne".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team