Zoeken

Frankrijk levert brein aanslag Asni Marrakech aan Marokko uit

31 oktober 2021 - 10:27 - Wereld

©

Frankrijk heeft afgelopen woensdag Abdellatif Ziad, brein achter de aanslag van 1994 tegen het hotel Atlas Asni in Marrakech, aan Marokko uitgeleverd.

Ziad was in Marokko bij verstek tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 63-jarige Marokkaan is de aanstichter van de terreuraanslag op het Atlas-Asni hotel in Marrakech, waarbij twee Spanjaarden om het leven kwamen en een Franse vrouw zwaargewond raakte.

Lees ook: Brein aanslagen Casablanca gaat in hoger beroep

Een team van de politie in het Franse Chartres arresteerde Abdellatif Ziad woensdag in zijn woning, waar ook zijn vrouw aanwezig was. Hij werd eerst naar het politiebureau meegenomen waar hem de opheffing van het politietoezicht werd medegedeeld. Hij werd vervolgens naar een luchthaven in Parijs gebracht en op een vlucht naar Marokko gezet.

Ziad, een voormalig lid van de beweging Jeunesse islamiste, was vanuit Marokko naar Frankrijk gevlucht. In 1984 werd hij door Frankrijk het land uitgezet. Hij vestigde zich in Libië en verhuisde vervolgens naar Algerije, waar hij een groep strijders oprichtte in opdracht van de Algerijnse inlichtingendiensten. Deze zouden hem gebruikt hebben om de stabiliteit van Marokko te ondermijnen. Er werden verschillende pogingen verijdeld om wapens het koninkrijk binnen te smokkelen via de Algerijns-Marokkaanse grens.

Lees ook: Franse daders aanslag hotel Asni in Marrakech willen uit dodencel

Ziad begaf zich vervolgens naar Parijs waar hij infiltreerde in organisaties van het Front islamique du salut (FIS). Vanuit de metropool zou hij, op bevel van de Algerijnse autoriteiten, acties tegen Marokko hebben geleid, waaronder de aanslag op het hotel Atlas-Asni in Marrakech. Na zijn terugkeer in Frankrijk vestigde hij zich in een sociale woning in Chartres. Daar woonde hij al 15 jaar toen hij werd aangehouden. Hij zal in Marokko zijn gevangenisstraf uitzitten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team