Zoeken

Marokkanen bij de 10 grootste drugshandelaars in Frankrijk

30 maart 2021 - 14:30 - Wereld

©

Marokkanen of mensen die banden hebben met Marokko, staan op de lijst van de machtigste drugsbaronnen in Frankrijk. Deze rangschikking werd aanvankelijk door de Franse dienst voor narcoticabestrijding de "top 25" genoemd, maar is inmiddels omgedoopt tot de "nationale lijst".

Het drugsbureau rangschikt de drugshandelaars volgens welbepaalde criteria: betrokkenheid bij afrekeningen, vermogen om zich in het buitenland te profileren, om overheidsambtenaren zoals politieagenten en douaniers om te kopen, de logistieke middelen waarover ze beschikken, het gebruik van verhullingstechnieken, enz. Volgens L’Obs zijn de meeste grote drugshandelaars Marokkanen, Frans-Marokkanen of mensen die via Marokko zijn doorgereisd.

De 41-jarige Moufide Bouchibi staat als eerste drugshandelaar op de lijst die is samengesteld op basis van bronnen van politie, justitie en andere officiële documenten. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste importeur van cannabis in Frankrijk. Vanuit Marokko is hij in 2012 gevlucht naar Dubai waar hij werd gearresteerd. Hij zal worden uitgeleverd aan Frankrijk waar hij een gevangenisstraf van 20 jaar zal uitzitten. De 38-jarige Reda Abakrim, bijgenaamd "Mourad de Poissy", staat op de tweede plaats. Op de vlucht sinds 2007, werd hij op 22 december op de luchthaven van Casablanca gearresteerd, nadat hij uit een vliegtuig uit Dubai was gestapt. Hij gebruikte een valse identiteit. Nordine D. wordt verondersteld te reizen tussen Spanje, Marokko, Algerije en Dubai. Politiebronnen melden dat hij een deel van de klantenkring zou hebben teruggewonnen van Djamel Talhi, bekend als "James Dean", een voormalige medewerker van Sofiane Hambli die de nummer 2 in de smokkel werd achter Moufide Bouchibi voordat hij in 2014 werd gearresteerd.

Hoogvlieger "Ben de Trappes" zou grote hoeveelheden cannabis via campers naar Denemarken hebben geïmporteerd. In 2018 werd hij in Frankrijk gearresteerd voor een zaak van identiteitsdiefstal. Hij houdt zich naar verluidt schuil in Marokko. Bouchaïb El Kacimi, bijgenaamd "Bouch de Dreux", wordt beschouwd als de leider van een uitgebreid netwerk voor de invoer van cannabishars. Deze Franse Marokkaan werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij organiseerde in 14 maanden 45 go-fasts vanuit Spanje om 50 ton cannabis in te voeren.

Een handelaar die dicht bij Moufide Bouchibi staat, staat ook op de lijst. Rachid El M., 45 jaar, is één van de belangrijkste leveranciers van cannabis in Oost-Frankrijk en zou bevoorrechte contacten hebben met Marokkaanse producenten. Hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf in 2017 en is voortvluchtig. Nasserdine en Abdelrani T., 43 jaar oud, kregen de bijnaam "de tweeling" en zouden de regio Marseille van hasj voorzien. De twee broers wonen al vele jaren in de streek van Malaga, in het zuiden van Spanje.

Younes L., 40 jaar, een in Meknes geboren Franse Marokkaan, wordt beschouwd als de belangrijkste leverancier van hasj aan het westen van Frankrijk. Hij werd nog nooit veroordeeld. Ali en Messaoud Bouchareb, 50 en 41, sluiten de rij af. Ali heeft in 2018 een gevangenisstraf van 18 jaar gekregen in de "Air Cocaine"-zaak. Hij is sinds meer dan 10 jaar op de vlucht. Zijn broer Messaoud werd gearresteerd in december vorig jaar. Hij stond op het punt om via Spanje naar Frankrijk te reizen om zijn familie te bezoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team