Zoeken

Dienstplicht in Marokko "hel" voor Spaanse soldaten

5 december 2022 - 21:00 - Marokko

©

Tijdens de Rif-oorlog werd Marokko beschouwd als de slechtste plaats voor Spaanse soldaten om hun dienstplicht te vervullen.

Alle Spanjaarden gingen op 20-jarige leeftijd het leger in en werden bij loting aangewezen om gedurende twee tot zes jaar verplichte militaire dienst te vervullen in garnizoenen in Marokko. Tot 1912 hadden de rijke klassen of mensen met voldoende economische middelen de mogelijkheid om hun kinderen van militaire dienst vrij te laten stellen. Er waren twee wettelijke mogelijkheden. Er was de vervangende dienst waarbij de dienstplichtige iemand anders in zijn plaats kon sturen. En er was de afkoop, het betalen van een vast bedrag aan de staat. Dat staat te lezen in het laatste boek van Joaquín de la Santa Cinta: "La úlcera española en África. Héroes caídos en 25 años de guerra".

Lees ook: Spanje wil verantwoordelijkheid in Rif-oorlog niet erkennen

Tijdens de Rif-oorlog werden veel jongeren naar de "hel" gezonden. Het was de meest verschrikkelijke tijd voor deze vijfde klas soldaten. Volgens historicus Gabriel Cardona was de militaire dienst in de Sahara en Sidi Ifni in 1956 nog slechter dan in de Rif. In zijn weblog en later in zijn boek "Ifni 1957-1958. Sin memoria histórica" beschrijft Adolfo Cano de verhalen van deze vijfdeklassers die naar de oorlog werden gestuurd. "Deze verschrikkelijke reis begon in Valencia, vanwaar we in een trein met houten banken naar Cádiz reisden", vertelt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team