7 september 2022 - 09:00 - Wereld
Op sociale media circuleren al enkele weken berichten volgens dewelke Spanje van plan zou zijn om Marokko te compenseren met een bedrag van 100 miljoen euro, voor zijn aandeel in de Rif-oorlog. Dit blijkt om een fake nieuws te gaan.
"Spanje gaat Marokko met 100 miljoen euro schadeloosstellen voor de Rif-oorlog, die meer dan 90 jaar geleden werd uitgevochten. De regering heeft ermee ingestemd om de achterkleinkinderen en de achter-achterkleinkinderen van Marokkanen te compenseren, die tussen 1921 en 1927 tegen Spanje vochten, met een bedrag van 2000 euro per persoon," kondigt het bericht aan op WhatsApp, met de vermelding dat de informatie "zal worden geformaliseerd in een akte waarin Spanje het koninkrijk om vergeving zal vragen".
Lees ook: Wrakken uit Rif-oorlog ontdekt bij Al Hoceima
Deze informatie is vals volgens de Spaanse omroep RTVE. Er zou momenteel geen enkele bepaling bestaan op grond van welke Spanje Marokko schadeloos zal stellen voor de Rif-oorlog. Meerdere partijen in het Spaanse parlement hebben de regering herhaaldelijk verzocht haar verantwoordelijkheid voor de Rif-oorlog (1921-1927) te erkennen. Maar hun voorstellen hebben nog niet tot een doorbraak geleid, aldus dezelfde bron. In 2021 werden twee amendementen opgesteld voor het wetsontwerp inzake de Democratische Herinnering, die tot doel hadden Spanje te dwingen zijn verantwoordelijkheid op te nemen door het gebruik van chemische wapens in het conflict te erkennen.
De amendementen verwijzen ook naar een schadevergoeding "in het kader van de internationale samenwerking", "mogelijk een individuele schadevergoeding die kan worden geëist voor de veroorzaakte schade" en "compensatie voor de regio voor de schade die het gevolg is van de aanvallen". Maar in tegenstelling tot het bericht dat op WhatsApp circuleert, bevat geen van de wetswijzigingen de aangekondigde bedragen. Bovendien werden deze amendementen op 14 juli 2022 door het Congres van Afgevaardigden verworpen.
Lees ook: Spanje moet zich verontschuldigen voor chemische wapens in Rif-regio
Een tekst die sterk lijkt op de boodschap die de laatste tijd circuleert, is online gevonden en bevat een link naar een verslag dat in mei 2011 is gepubliceerd. Volgens historica María Rosa de Madariaga (1937-2022) gebruikten Spaanse en Franse troepen mosterdgas tijdens de Rif-oorlog, zoals gedocumenteerd in verschillende artikelen die tussen 2004 en 2015 werden gepubliceerd. Maar de opeenvolgende Spaanse regeringen hebben dit feit in de afgelopen jaren erkend noch ontkend.
Na Marokko wil ook Libië zijn couscous laten erkennen door Unesco
Marokko ontwikkelt droogtebestendige granen
Marokkaanse Nederlanders erven vaker armoederisico van ouders
Moudawana: 8 op 10 Marokkanen wil hervorming op basis van Sharia
WK 2030: welke kansen voor Marokko?
Belgisch amateurvoetbal geplaagd door racisme en geweld
Na Marokko wil ook Libië zijn couscous laten erkennen door Unesco
Marokkaanse Nederlanders erven vaker armoederisico van ouders
Belgisch amateurvoetbal geplaagd door racisme en geweld
Bijeenkomst Algerijnen verandert in demonstratie tegen Marokko in Parijs
België: Ramadan begint op donderdag 23 maart
Officieel: Ramadan begint op donderdag 23 maart in Nederland
Visafraude: België geeft groen licht voor Marokko
Beschermengel Marokkaanse gemeenschap Borgerhout overleden