Zoeken

Crisis met Marokko: Algerije zoekt steun van Egypte

9 januari 2022 - 20:20 - Wereld

©

Na het verbreken van de betrekkingen met Marokko, tracht Algerije in de gratie van Egypte en van de monarchieën van de Golfregio te komen, om de Arabische top die het land in maart zal organiseren, succesvol te laten verlopen. Daarom staat er in de komende weken een bezoek gepland van de Algerijnse president, Abdelmadjid Tebboune, aan Caïro.

Algerije zit in de moeilijkheden. Na de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko, zijn de banden met de monarchieën in de Golf zodanig bekoeld, dat het land zich geïsoleerd voelt. Sinds de militaire interventie van Marokko in Guerguerate tegen zijn beschermeling Polisario, voelt Algiers zich geïsoleerd in de Arabische wereld, omdat de monarchieën van de Golfstaten het koninkrijk steunen.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Algiers koopt elektronisch oorlogssysteem

In deze context wenden de Algerijnse autoriteiten zich tot Egypte in de hoop steun te krijgen voor de voorbereiding van de volgende Arabische top, die in maart in Algiers zal worden gehouden. De top was aanvankelijk gepland voor 2020, maar werd uitgesteld wegens de coronacrisis. Vandaar de noodzaak van een bezoek van de Algerijnse president aan Egypte in de komende weken.

Volgens Algerijnse diplomatieke bronnen is het bezoek van Abdelmadjid Tebboune aan Caïro van cruciaal belang voor het welslagen van de Arabische top, die Algerijnse leiders heel wat zorgen bezorgt, meldt Algeria Part. In Egypte zal de Algerijnse president zijn ambtgenoot Abdel Fattah al-Sissi niet alleen moeten overtuigen om de inspanningen van Algiers te steunen, maar ook om hem te vragen te bemiddelen bij de monarchieën van de Golfstaten ten gunste van Algerije.

Lees ook: Arabische Liga keurt kaart Marokko met Sahara goed

Voorts heeft de Algerijnse president aan de Arabische Liga officiële garanties gegeven met betrekking tot de uitnodiging en de behandeling van de Marokkaanse delegatie die tijdens de volgende top in Algiers zal worden ontvangen.

Bladna.nl