Zoeken

Algerije ziet overal dreiging van "Marokkaanse vijand"

18 januari 2022 - 18:20 - Wereld

©

Jeune Afrique heeft een artikel gewijd aan de recente beschuldigingen van Algerije aan het adres van Marokko en aan het laatste rapport van de Wereldbank over de economische situatie van het oostelijke buurland. Het pan-Afrikaanse tijdschrift ziet een tendens van Algiers om te zwaaien met de dreiging van de Marokkaanse externe vijand, om zo een controle over de situatie te kunnen behouden.

"Het laatste rapport van de Wereldbank over de economische situatie van Algerije, dat op 22 december werd gepubliceerd, had heel goed onopgemerkt kunnen blijven, maar veroorzaakte een media-diplomatieke-politieke ophef," merkt het pan-Afrikaanse weekblad op. Jeune Afrique wijst erop dat het officiële Algerijnse persbureau APS de Wereldbank er in twee berichten van heeft beschuldigd "buiten haar institutionele kader te treden" en "een complot te smeden om de stabiliteit van het land te schaden" aan de hand van "dit soort negatieve en schadelijke rapporten, gebaseerd op indicatoren en argumenten zonder bronvermelding". Algiers heeft ook vice-voorzitter Ferid Belhaj van de Wereldbank in het vizier, die verantwoordelijk is voor de MENA-regio en het verslag opstelde. Het buurland beschouwt hem als "een goede vriend van veel Marokkaanse ministers".

Lees ook: Spaanse experts: risico op gewapend conflict Marokko-Algerije in 2022

Het blad merkt ook op dat APS geen concrete feiten of documenten heeft verstrekt om de aantijgingen te staven, die "een aanvaring hebben ontketend tussen de multilaterale instelling en Algiers". De uitbarsting van het Algerijnse regime moet volgens het weekblad worden gezien in het licht van de-escalatie van de spanningen van de laatste maanden tussen Algerije en Marokko. "Meer dan de inhoud van het rapport, lijkt het erop dat de context van diplomatieke spanningen tussen Algiers en Rabat en de koortsachtigheid van een Algerijnse macht die onderhevig is aan een gespannen sociaal-economische situatie, een rol hebben gespeeld bij het uitlokken van deze crisis," merkt het op.

Lees ook: Algerije spant rechtszaak aan tegen Marokko

"Geconfronteerd met interne moeilijkheden, heeft Algiers de neiging te zwaaien met de dreiging van de Marokkaanse externe vijand om de controle te behouden. Een reflex die zeer moeilijk bij te stellen is. Noch APS, noch de betrekkingen tussen Algerije en de Wereldbank komen hier winnend uit," concludeert het tijdschrift.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team