Zoeken

Sahara: Algerije zoekt naar manieren om Spanje te "straffen"

25 maart 2022 - 12:20 - Wereld

©

Algerije wil dat Madrid terugkomt op zijn besluit om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen. Om dat te doen, zou Algiers bereid zijn om de gasleveringen naar Spanje te stoppen.

Als reactie op de "abrupte" verandering van het Spaanse standpunt inzake de Sahara, riep de Algerijnse regering op zaterdag haar ambassadeur in Madrid, Said Moussi, terug voor overleg. Ondertussen keerde de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, Karima Benyaich, zondag terug op haar post, na een afwezigheid van 10 maanden. Daarmee is er een einde gekomen aan de lange crisis tussen Marokko en Spanje.

Lees ook: Spanje: "Algerije kan zich stopzetting gasexport niet veroorloven"

Het besluit van Spanje wordt door de Algerijnse autoriteiten gezien als "verraad". Zondag veroordeelde de Algerijnse Senaat via een verklaring het Spaanse besluit en noemde het een "onaanvaardbare ontsporing" van de Sahrawi-zaak. Het Spaanse besluit "tast het evenwicht en de diplomatieke belangen aan en zal een blijvende en kwalitatieve stempel drukken op de Algerijns-Spaanse betrekkingen, die tot dusver werden gekenmerkt door vertrouwen en wederzijds respect", aldus Abdelaziz Rahabi, voormalig minister en voormalig ambassadeur van Algerije in Spanje, in een artikel dat door TSA is gepubliceerd.

Lees ook: Na Marokko ook Spanje op punt van crisis met Algerije

Algerije beschikt volgens El Confidencial enkel over gas als pressiemiddel op Spanje. De krant wijst erop dat Spanje sinds de sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) die door Marokko loopt, veel minder afhankelijk is geworden van het Algerijnse gas. Eind november 2021 leverde Algerije nog 43% van het Spaanse gas, tegenover 23,2% in februari jongstleden. Daarmee verloor Algerije zijn positie als belangrijkste gasleverancier van Spanje aan de Verenigde Staten, die in die periode 33,3% van het vloeibaar aardgas (LNG) leverden.

Lees ook: Algerije wil gaslevering aan Spanje stopzetten

Algerije blijft wel een "bevoorrechte partner" voor Spanje, vooral in een tijd van stijgende koolwaterstofprijzen als gevolg van de crisis in Oekraïne. Twee weken geleden belde premier Sanchez de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune op, om ervoor te zorgen dat Algiers gas aan Spanje blijft leveren. De Amerikaanse en Spaanse autoriteiten hebben ook met Algerije onderhandeld over de heropening van de GME-pijpleiding, maar het land is niet van plan toe te geven aan deze druk, om Marokko verder te kunnen "straffen". Waarnemers vrezen dat Algerije in de komende maanden voorrang zal geven aan Italië, dat het eveneens via twee pijpleidingen van gas voorziet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team