Zoeken

Covid-19: Marokko binnenkort in groene zone

12 oktober 2021 - 12:00 - Marokko

©

In vele regio’s van Marokko staan alle indicatoren op groen. Het coronavirus verliest al weken terrein in het koninkrijk. Meerdere experts zijn het erover eens dat de epidemiologische situatie in het land steeds geruststellender is en dat een terugkeer naar een normaal leven nabij is.

De Wereldgezondheidsorganisatie blijft echter voorzichtig, oordelend dat het virus nog niet onder controle is en dat het risico op nieuwe golven en varianten niet is uitgesloten, aldus SNRT News.

Lees ook: Marokko: collectieve covid-immuniteit is utopie

Nog enkele regio’s en Marokko zal eindelijk in de groene zone komen. Experts zijn optimistisch. "De epidemiologische situatie in Marokko is in een dalende trend. De golf van juli en augustus is voorbij. Op nationaal niveau zitten we nu in zone oranje en in de komende dagen zullen we overstappen naar zone groen," zegt anesthesioloog Saïd Moutawalik, die een vierde coronagolf uitsluit, ondanks een versoepeling van de maatregelen.

Mouad Merabet, coördinator van het nationale centrum voor noodoperaties bij het ministerie van Volksgezondheid, roept de bevolking op tot waakzaamheid ondanks de goede cijfers. "Marokko zal pas overgaan tot de groene zone als alle regio’s dat doen. We hebben inderdaad heel goede cijfers op nationaal niveau: het aantal gevallen is met 39% gedaald en het aantal overlijdens met 26%; maar we moeten ook rekening houden met het aantal gevallen op regionaal niveau," aldus de expert.

Lees ook: Covid-19 Marokko: piek derde coronagolf voorbij

Volgens Merabet kan een nieuwe golf zich vormen met de terugkeer naar school en de versoepeling van de coronabeperkingen. "We moeten nog enkel dagen wachten om te kunnen oordelen, maar een nieuwe golf is onwaarschijnlijk," zegt hij, terwijl hij zijn landgenoten oproept tot de naleving van de coronaregels, de massale vaccinatie en respect voor het gezondheidsprotocol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team