Zoeken

Corruptie in Marokko: twee parlementsleden ontslagen

5 januari 2024 - 13:30 - Marokko

©

In Marokko heeft het Constitutioneel Hof opgeroepen tot tussentijdse verkiezingen voor de vacante zetels in de kiesdistricten Benslimane en Fez Zuid. Dit volgt op de afzetting van parlementsleden Said Zaidi en Abdelkader El Boussairi, beiden leden van de Kamer van Afgevaardigden.

Said Zaidi werd op 5 oktober 2021 gearresteerd wegens corruptie, en later veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 800.000 dirham. Abdelkader El Boussairi wordt beschuldigd van "misbruik van openbare middelen, misbruik van bedrijfsmiddelen, vervalsing van officiële documenten en corruptie" en zit in voorlopige hechtenis. Het Hof heeft besloten dat beiden uit hun functies zijn ontheven en heeft daarom opgeroepen tot tussentijdse verkiezingen om hun zetels te vullen.

Lees ook: Marokko: Kamerlid gearresteerd met 400.000 dirham corruptiegeld

De beslissing van het Hof is gebaseerd op artikel 6 van de organische wet met betrekking tot de Kamer van Afgevaardigden, dat stelt dat een persoon die definitief uit elke electieve verantwoordelijkheid is ontheven, niet verkiesbaar is voor het Parlement. Dit volgt op een besluit van de rechtbank dat de afzetting van Saïd El Zaydi van zijn mandaat in de gemeenteraad van Oued Cherrat definitief bevestigt.

Lees ook: Kamerlid Marokko en medeplichtigen vervolgd voor verduistering

Het Hof nam ook in overweging een gerechtelijk bevel uitgevaardigd op 6 oktober 2023 door de voorzitter van de administratieve rechtbank van Fez, dat Abdelkader El Boussairi uit zijn functies als derde adjunct-burgemeester van Fez en als lid van de gemeenteraad ontheft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team