Zoeken

Cannabiswet: uitgelekte audio-opname van Abdelilah Benkirane

23 maart 2021 - 12:40 - Marokko

©

Een audio-opname van voormalig regeringsleider Abdelilah Benkirane over het wetsontwerp 13-21 betreffende het legale gebruik van cannabis in Marokko, is per ongeluk uitgelekt naar een besloten groep partijleiders alvorens te worden gewist. De onzorgvuldigheid werd begaan door Mohammed Yatim, voormalig secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD).

In de audio-opname roept Abdelilah Benkirane PJD-activisten op om op te staan tegen het wetsontwerp 13-21 over het legale gebruik van cannabis, meldt de krant Al Akhbar. "Als parlementariërs tegen deze wet stemmen, behoren ze bij mij en ik bij hen. Als zij voor deze wet stemmen, zal er niets meer te zeggen zijn," zei Benkirane in de opname.

De voormalige regeringsleider maakte de verklaringen tijdens een bijeenkomst met parlementsleden. Mohammed Yatim, voormalig secretaris-generaal van de PJD, heeft de audio-opname per ongeluk uitgezonden alvorens deze te wissen, maar het was al te laat. De opname werd wijd verspreid op sociale media.

Vóór de behandeling van wetsontwerp 13-21 over het legale gebruik van cannabis in de regeringsraad, had Abdelilah Benkirane gedreigd de PJD te verlaten en heeft dit dreigement ook daadwerkelijk uitgevoerd. In een bericht op zijn Facebook-pagina van 11 maart kondigde hij de "bevriezing van zijn lidmaatschap van de PJD" aan en de "breuk" in zijn relatie met zijn opvolger Saaddeddine El Othmani, alsook met de ministers van de partij Mustapha Ramid, Mohamed Amekraz, Aziz Rebbah en voormalig minister Lahcen Daoudi, na de aanneming van dit wetsontwerp in de regeringsraad. Hij komt nu onder voorwaarden terug op zijn besluit. Dit wetsvoorstel blijft grote spanningen veroorzaken binnen de PJD.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team