Zoeken

Bomaanslagen Madrid: Marokkanen komen dit jaar vrij

5 januari 2022 - 17:40 - Marokko

©

Drie van de 18 terreurverdachten die voor de bomaanslagen in Madrid zijn veroordeeld, worden later dit jaar vrijgelaten. Het zijn Antonio Toro, Rachid Aglif en Mohamed Bouharrat. De hoofdverdachten zullen hun straffen uitzitten tot 2044.

Antonio Toro, die door het Hooggerechtshof tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens handel in explosieven en drugs, komt in maart vrij, hoewel hij sinds februari 2021 in semi-vrijheid is.

Lees ook: Marokkanen veroordeeld voor bomaanslagen Barcelona

Rachid Aglif, de rechterhand van Jamal Ahmidan "el Chino", een van de zelfmoordterroristen bij de aanslagen in Madrid, zal op 1 april worden vrijgelaten. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en het leveren van explosieven.

Mohamed Bouharrat, die tot 12 jaar is veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, zal volgens La Razon op 30 oktober worden vrijgelaten. Abdelmajid Bouchar, bekend als "el Gamo", die tot 18 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, zal op 12 augustus 2023 worden vrijgelaten. De drie belangrijkste veroordeelden zullen pas in 2044 uit de gevangenis worden vrijgelaten.

Lees ook: Aanslagen Casablanca: laatste terrorist ook ter dood veroordeeld

Jamal Zougam, die als de belangrijkste dader van de aanslagen wordt beschouwd, en de voormalige Asturische mijnwerker José Emilio Suárez Trashorras, die de uit de Mina Conchita gestolen explosieven heeft geleverd, zullen hun straffen van 40 jaar uitzitten tot 2 en 3 maart 2044. De derde, Otman El Gnaoui, zal worden vrijgelaten op 19 maart 2044.

De aanstaande vrijlatingen van Toro, Bouharrat en Aglif zijn de eerste sinds het proces tegen de bommenleggers in Madrid in juni 2019. Hassan el Haski werd in het proces genoemd als het "meesterbrein" van de aanslagen, maar werd niet veroordeeld. Hij werd uitgeleverd aan Marokko, waar hij door het Hof van Beroep van Salé werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor de aanslagen van mei 2003 in Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team