Zoeken

Beste bakker in Parijs is Noord-Afrikaans

29 september 2021 - 18:30 - Wereld

©

De 42-jarige Makram Akrout kreeg afgelopen zaterdag de prijs voor het "beste stokbrood van Parijs". Een bekrachtiging voor deze voormalige Tunesische bakkerszoon zonder papieren.

De bakkerij heeft geen geheimen voor Makram Akrout. Zaterdag won hij de prijs voor het "beste stokbrood van Parijs". Zijn "baguette" werd gekozen uit 122 stokbroden, en dit dankzij zijn recept: een gouden korst, een luchtige kruim en de geur van fermentatie. Toen de resultaten van de wedstrijd bekend werden gemaakt, kwam er een stormloop op gang naar de bakkerij op de Boulevard de Reuilly in het 12ᵉ arrondissement van Parijs. "Het moeilijkste is niet de beloning te winnen, maar de jaren van hard werken", getuigt hij. Van nu af aan zal hij elke ochtend aan het Élysée-paleis leveren.

Lees ook: Aboutaleb is de "beste burgemeester ter wereld"

De zoon van een Tunesische bakker kwam 19 jaar geleden op 23-jarige leeftijd naar Frankrijk. "Ik dacht meteen dat dit de plek was waar ik een toekomst had," zegt hij. Hij werkte zes jaar als leerling-bakker zonder papieren. Hij heeft gewerkt in de bakkerij die in 2019 de eerste plaats behaalde, op een steenworp afstand van de winkel die hij slechts zes maanden geleden opende. "Het is een mooi en hoopgevend verhaal voor hen die in Frankrijk aankomen, voor de mensen die goud in de vingers hebben, een gewaardeerde knowhow, een verhaal dat model staat, dat ons onthaal in vraag stelt en dat we moeten koesteren," zegt Emmanuelle Pierre-Marie, burgemeester van het XIIᵉ arrondissement, die "hyper trots" is op de bekroning van haar bakker.

Lees ook: Mohamed maakt beste gegrilde sardines van Malaga

"Ik hou van Frankrijk. Dit land gaf mij veel en vandaag kan ik aan het land teruggeven", verheugt Makram zich. De man uit Gabes, een grote stad in het zuidoosten van Tunesië, deelde het goede nieuws met zijn familie. "Ik bak al brood sinds ik een kind was," zegt hij. "Als kind, speelde ik een bakkertje of winkeliertje, met nep brood of denkbeeldig brood! Toen ik 10 was, ging ik naar mijn vader die in een bakkerij werkte. Ik zag hoe hij kneedde, vormde en bakte. Hij was degene die me het vak leerde. Vandaag zijn ze trots op me."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team