Zoeken

Frankrijk: mislukte ontsnappingspoging Marokkaanse Daesh-vrouw

6 december 2021 - 21:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse vrouw die lid was van Daesh en in 2015 aan de Turkse grens werd gearresteerd en vervolgens voor terrorisme werd veroordeeld en opgesloten in de gevangenis van Fresnes in Frankrijk, heeft een ontsnappingspoging gedaan, maar werd door het gevangenispersoneel gestopt. Er is een onderzoek ingesteld om de persoon die haar wilde helpen te identificeren en te arresteren.

De feiten vonden plaats op 14 november. De 31-jarige Douha Mounib probeerde te ontsnappen uit de gevangenis van Fresnes. Ze had een gat gegraven in de muur van haar cel en klom met aan elkaar geknoopte lakens naar beneden, meldt Paris Match. Maar de bewegingsdetector alarmeerde de gevangenisbewakers die meteen een einde maakten aan haar vlucht. "De doorzoeking van haar cel bracht een enorme vastberadenheid om te ontsnappen aan het licht," zegt Yoan Karar, plaatsvervangend secretaris-generaal van de vakbond FO-Justice. "De gedetineerde had het plafond [boven de toiletten] doorboord, in de hoop door het dak te komen. Ze zaagde ook één van haar tralies door met een mes," vervolgde hij.

Lees ook: Mohammed VI beveelt repatriëring Marokkaanse IS-vrouwen en kinderen

De ontsnappingspoging compliceert de zaak van de gedetineerde. Zij heeft vier jaar in voorlopige hechtenis gezeten en er is nu een onderzoek bij gekomen voor "poging tot ontsnapping met inbraak" en "criminele terroristische vereniging". Haar advocaat, Joseph Hazan, erkent een "onredelijke daad" maar ontkent het terroristische karakter ervan. Ook haar vader verdedigt haar. "Douha is niet geradicaliseerd. En ze is nog minder gewelddadig of haatdragend. Ze geeft toe dat ze fouten heeft gemaakt. Ze ging naar Syrië om een authentieke Islam te kunnen beleven en ze weet ook dat ze de verkeerde keuzes heeft gemaakt...," zegt hij.

Lees ook: Nederland wil Syrische kinderen van Marokkaanse vrouw uitzetten

Douha Mounib werd in 2015 aan de Turkse grens gearresteerd toen ze Syrië wilde betreden en werd in december 2017 uitgeleverd aan Frankrijk waar ze sindsdien opgesloten zit in de gevangenis van Fresnes. Het nationale bureau voor antiterrorisme heeft de zaak in behandeling genomen. Er is een onderzoek ingesteld onder leiding van de gerechtelijke politie van Parijs en het directoraat-generaal van binnenlandse veiligheid. "We weten nog steeds niet waarom Douha Mounib wilde ontsnappen," zegt een onderzoeker. "Ze heeft haar versie gegeven maar ons onderzoek is nu gericht op één aspect: wie zou haar komen ophalen?"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team