Zoeken

Mohamed maakt beste gegrilde sardines van Malaga

31 juli 2021 - 19:00 - Wereld

©

Mohammed Basraoui, een Marokkaanse migrant die twintig jaar geleden onder een vrachtwagen in Sebta aankwam, maakt nu visspiesjes waar de inwoners van Malaga verzot op zijn.

Mohammed besloot in 2001, met gevaar voor eigen leven, Marokko te verlaten om in Spanje een betere toekomst op te bouwen. "Niet iedereen kan zich veroorloven om de overtocht te maken met een bootje. Als ik andere opties had, zou ik daar voor gekozen hebben," vertelt hij aan Malaga Hoy. Als grote fan van filosofie had zijn leraar hem aangeraden om zijn studies in die richting verder te zetten, maar Mohammed had geen beurs noch geld. Dus besloot hij onder een vrachtwagen naar Sebta te reizen. Eenmaal aangekomen moest hij verschillende jobs combineren om in zijn basisbehoeften te voorzien.

Lees ook: Ahmed’s lange weg naar integratie in Spanje

Op een dag ontmoette hij een landgenoot die hem aanraadde om naar de bergen van Malaga te gaan, omdat daar minder identiteitscontroles worden uitgevoerd. In Malaga werkte hij op verschillende schapenboerderijen en landbouwbedrijven. Hij maakte daar kennis met Miguel Garcia, de zoon van de buren van het landbouwbedrijf waar hij werkte en ook mede-eigenaar van een bar aan het strand van San Pedro de Alcantara. Miguel nodigde Mohammed en zijn baas uit voor een paella en vroeg de Marokkaan contact met hem op te nemen van zodra zijn papieren in orde waren.

Een paar maanden later was de situatie van Mohammed geregulariseerd en belde hij zoals afgesproken met Miguel. "Hij hield zijn woord en nam me mee naar San Pedro, waar hij een kamer voor me regelde in een herberg en me aan het werk heeft gezet, afwassen", zegt Mohammed dankbaar. Na het vertrek van de kok, boden Miguel en mede-eigenaar José M. del Pino, hem die baan aan. "Omdat ik ervaring had in de keuken en de kok al enige tijd hielp, gaven ze me de baan. Ik mocht twee weken op proef komen en werd toen aangenomen. Vandaag zijn mijn brochettes zonder twijfel de beste van de regio," zegt hij trots. Veel klanten zijn er weg van. Mohammed heeft inmiddels ook een fruitwinkel geopend, die gerund wordt door zijn zus en zijn vrouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team