Zoeken

Fatima’s zoon raakte zwaargewond tijdens reis naar Canarische Eilanden

22 oktober 2021 - 17:40 - Wereld

©

Fatima, een Marokkaanse vrouw die in Italië woont, snelde haar zoon te hulp die bijna het leven verloor op zee, nadat hij aan boord was gegaan van een boot op weg naar Gran Canaria.

De 25-jarige jongeman vertrok naar Gran Canaria zonder zijn moeder in te lichten die in Italië woont. "Zeg maar niets tegen mijn moeder, ik bel haar zodra ik er ben," vroeg hij aan zijn zus en tante. Maar na enkele dagen zonder nieuws van hem, besloot de familie Fatima in te lichten. De moeder van de jongeman was kapot van het nieuws, vooral toen het gerucht ging dat alle passagiers van de boot waarop haar zoon was ingescheept, op zee waren omgekomen. "Ik at niet, ik sliep niet. Ik huilde gewoon," vertelde de 46-jarige Marokkaanse vrouw aan El Pais.

Lees ook: Boot met migranten kapseist voor kust Marokko, 42 doden

Op 9 september kreeg zij een telefoontje van een vriend van haar zoon die ook de bootreis meemaakte die verkeerd afliep. Hij verzekerde haar dat haar zoon één van de 24 overlevenden was die op Gran Canaria waren aangekomen, maar voegde eraan toe dat hij in een kritieke toestand verkeerde en dat hij per helikopter was geëvacueerd. Fatima was radeloos. Ze liet haar zesjarige dochter en haar man achter in Italië en nam de eerste vlucht naar het eiland.

Toen zij op het eiland aankwam mocht Fatima haar zoon niet bezoeken op de intensivecareafdeling. Vijf dagen wachtte ze bij het ziekenhuis, ze smeekte dokters en verpleegsters haar zoon te mogen zien. Tevergeefs. Donderdag verliet de jongeman eindelijk de intensive care en werd hij overgeplaatst naar een andere afdeling. Fatima voelt zich wat meer gerustgesteld. Zij gaf het medisch personeel een pyjama, schone kleren en een mobiele telefoon voor haar zoon. Ze konden elkaar zien en spreken via video call. Fatima brak in tranen uit toen zij hem zag, met verbrande huid en een dof gezicht. Hij kon nauwelijks praten. "Mam, waarom kun je me niet komen opzoeken," stamelde hij.

Lees ook: Marokko voorkomt vertrek volle migrantenboten in Tarfaya

Fatima keurt de beslissing van haar zoon af. "Ik heb altijd gewerkt om mijn kinderen te helpen. Ik heb al 12 jaar al mijn papieren op orde. Binnen een paar jaar kan ik de Italiaanse nationaliteit aanvragen. Mijn plan was om mijn zoon legaal te laten komen, via een ten laste name of met een arbeidscontract, maar jongeren begrijpen het niet, ze hebben geen geduld", zegt ze. Fatima is een weduwe die Oued Zem 22 jaar geleden verliet en haar oudste dochter en zoon aan hun grootmoeder toevertrouwde. Maar ze stuurde hen elke maand geld. Ze werkt als schoonmaakster en kindermeisje. Ze bezocht haar kinderen ook regelmatig.

Volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er tussen 1 januari en 15 september minstens 785 mensen op zee verdwenen of om het leven gekomen, in een poging om de Canarische Eilanden te bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team