Zoeken

Bericht van Israël aan onderdanen in Marokko

19 oktober 2023 - 16:00 - Marokko

©

De Israëlische Nationale Veiligheidsraad heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor reizen naar Turkije en Marokko. Blijft het koninkrijk een veilige bestemming voor Israëliërs?

Op dinsdag adviseerde Israël zijn burgers om Turkije onmiddellijk te verlaten, vanwege de verhoogde dreiging van terroristische aanslagen na de dodelijke raketaanval op een ziekenhuis in de Gazastrook, waarbij ongeveer 500 Palestijnse patiënten omkwamen. Op 17 oktober in de avond vonden demonstraties plaats voor het Israëlische consulaat in Istanbul en de ambassade in Ankara.

Lees ook: Israël evacueert diplomatiek personeel uit Marokko

De Nationale Veiligheidsraad heeft het dreigingsniveau voor Turkije verhoogd naar 4, het hoogste niveau in zijn waarschuwingssysteem (reizen verboden, gelieve het land onmiddellijk te verlaten). "Gezien de recente gebeurtenissen maken we ons zorgen over de verhoogde motivatie van terroristische actoren en individuele aanvallers om Israëliërs in verschillende landen over de hele wereld te targeten," zei de raad in een verklaring. Het dreigingsniveau voor Marokko werd verhoogd naar 2 (basisvoorzorgsmaatregelen nemen). De Nationale Veiligheidsraad roept Israëlische toeristen dus op om extra voorzichtig te zijn. In Marokko werd ook massaal gedemonstreerd voor Palestina. De raad heeft tevens de oproep herhaald om "niet-essentiële" reizen naar Arabische landen en staten grenzend aan Iran te vermijden, waaronder Jordanië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Azerbeidzjan.

Lees ook: Gaat Marokko normalisatie met Israël terugdraaien?

Sinds de verrassingsaanval van Hamas en de reactie van Israël zijn ongeveer 3000 Palestijnen gedood in Gaza en zijn 12.000 anderen gewond geraakt, volgens de VN. Hamas zou 155 Israëliërs, buitenlanders en binationals gegijzeld houden volgens de Israëlische regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team