Zoeken

Gaat Marokko normalisatie met Israël terugdraaien?

17 oktober 2023 - 22:00 - Marokko

©

Als reactie op de brutaliteit van Israël tijdens de tweede Intifada, die in 2000 uitbrak, en de groeiende Marokkaanse oppositie, verbrak Marokko toen de banden met de Joodse staat. De vraag is nu of Rabat opnieuw de betrekkingen met Tel Aviv zal verbreken na de verrassingsaanval van de Palestijnse islamistische beweging Hamas en de Israëlische reactie daarop.

Zullen dezelfde oorzaken dezelfde gevolgen hebben? Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, spreken Marokkanen en politieke partijen massaal hun steun uit voor Palestina en roepen op tot het verbreken van de diplomatieke banden die Marokko in december 2020 met de Joodse staat heeft hersteld onder auspiciën van de Verenigde Staten in ruil voor Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Zondag verzamelden duizenden Marokkanen zich voor het Marokkaanse parlement in Rabat, waar een nationale mars veranderde in een volksreferendum, meldt AP.

Lees ook: Prins Moulay Hicham: "We zijn allemaal Palestijnen"

"Bent u voor de normalisatie met Israël?" In koor antwoordden de demonstranten negatief. "Ze hebben nu hun antwoord. Degenen die de normalisatie met de Israëlische entiteit steunen, vormen een discordante minderheid binnen de Marokkaanse samenleving die ademt voor de Palestijnse zaak," verklaarde Abdul Rahim Al-Sheikhi, voormalig hoofd van de islamistische beweging van Eenheid en Hervorming (MUR), aan de krant The New Arab. De demonstranten zongen ook liederen ter ondersteuning van een "vrij Palestina" en riepen op tot de criminalisering van de normalisatie met de "apartheidsstaat Israël". "We hebben niemand nodig om ons te helpen onze nationale problemen op te lossen. De zionistische entiteit is hier alleen voor haar eigen voordeel," verklaarde Nabila Mounib, hoofd van de socialistische oppositiepartij PSU, tijdens de demonstratie. Ze noemde de normalisatie een mislukking.

Lees ook: Marokkaanse partijen vieren aanval Hamas op Israël

Saâdeddine El-Othmani, voormalig premier van Marokko (2016-2021) en voormalig leider van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), nam niet deel aan de demonstratie maar sprak op sociale media zijn steun uit voor het Palestijnse verzet om het land te bevrijden. Vorig jaar verontschuldigde de PJD, die nu in de oppositie zit, zich voor het accepteren van de normalisatie en beloofde druk uit te oefenen om deze te doen annuleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team