Zoeken

Abdelilah Benkirane neemt het op voor Hamas

10 november 2023 - 21:00 - Marokko

©

PJD-leider Abdelilah Benkirane neemt het op voor Hamas, te midden van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging die nu al meer dan een maand duurt. Net als de voorzitter van Amnesty Frankrijk, weigert Benkirane Hamas te bestempelen als een "terroristische" groep.

"Hamas is geen terroristische organisatie. Wij kennen hen, Marokko kent hen en heeft hen ontvangen, en net na de ondertekening van de Abraham-akkoorden zijn ze hier (in Marokko, ndvr) ontvangen. Het zijn eervolle en gulle mensen," zei Benkirane tijdens een persconferentie van zijn partij.

Lees ook: Benkirane verwerpt beschuldigingen van samenwerking met Israël

Benkirane sprak zich ook uit over een verrassingsaanval van Hamas op Israël op 7 oktober, als reactie op aanhoudende Israëlische aanvallen, waaronder moorden, aanvallen, vernederingen, schendingen van land en huizen en uitzettingen tegen Palestijnse bevolkingsgroepen. Hij prees de leden van de beweging voor hun moed: "Het zijn geen mannen, het zijn helden en meer dan dat..." Hij adviseerde "de Arabieren, de moslims en de hele wereld" om hen als voorbeeld te nemen.

De politicus toonde ook een sprankje optimisme over de oplossing van het conflict. "En uiteindelijk komen we uit bij Al Aqsa. Wat blijft er over? Deze mensen (Israël, ndvr) hebben niet gerespecteerd wat onze Koning, die de voorzitter is van het Al Qods-comité, met hen heeft gedaan. Ze zijn Al Qods elke dag binnengevallen om het aan te vallen. Ze gaan daarheen omdat ze het willen overnemen. En als de Arabische en islamitische Oumma niet reageert, zullen ze daarin slagen. Ik ben pessimistisch, maar ondanks alles blijf ik hoop houden, hoop op God om de Palestijnen te helpen, en ik bid voor hun redding." Volgens de secretaris-generaal van de PJD is "de weg naar een oplossing met twee staten korter geworden".

Lees ook: Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

Afgelopen woensdag kondigden de autoriteiten van Hamas aan dat 10.569 mensen, waaronder 4324 kinderen en 2823 vrouwen, zijn omgekomen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Israël heeft op zijn beurt meer dan 2500 doden gemeld, voornamelijk burgers. Het aantal ontheemden in Gaza is nu gestegen tot 1,6 miljoen van de 2,4 miljoen inwoners van de strook, volgens het VN-bureau Ocha.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team