Zoeken

Israël evacueert diplomatiek personeel uit Marokko

19 oktober 2023 - 11:00 - Marokko

©

Israël heeft op 18 oktober zijn diplomatiek personeel uit Rabat geëvacueerd, als gevolg van de massale demonstraties van solidariteit met de Palestijnen.

Deze protestbewegingen, die ook Amman en verschillende Israëlische ambassades wereldwijd hebben beïnvloed, volgden op het bombardement op het Al-Ahli al-Arabi ziekenhuis in Gaza, waar 471 doden en 314 gewonden vielen. Terwijl Palestijnse autoriteiten een Israëlische luchtaanval aanwijzen als de oorsprong van het drama, ontkennen Israëlische functionarissen deze beweringen. Een onderzoek is gaande.

Lees ook: Ex-premier Israël wil Arabische vredesmacht in Gaza, met Marokko als sleutelspeler

In het licht van deze gebeurtenissen heeft Israël de beveiliging rond zijn diplomatieke vertegenwoordigingen over de hele wereld opgevoerd. Er wordt ook overwogen om verdere evacuaties van personeel uit ambassades in de MENA-regio uit te voeren. In de tussentijd heeft het personeel van de betrokken diplomatieke missies de instructie gekregen om hun verplaatsingen te beperken.

Lees ook: Gaat Marokko normalisatie met Israël terugdraaien?

De Israëlische autoriteiten adviseren hun burgers om strikt de officiële richtlijnen te volgen die in deze context zijn uitgegeven, en moedigen ook aan om constant contact met de ambassades en consulaten te onderhouden.

Bladna.nl