Zoeken

Israël ontkent sluiting verbindingsbureau in Marokko

21 oktober 2023 - 09:00 - Wereld

©

Israël heeft de berichten weerlegd over de sluiting van zijn verbindingsbureau in Rabat en verzekert via Lior Ben Dor, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de betrekkingen tussen Marokko en de Joodse staat "sterk" blijven.

Israëlische functionarissen hebben ontkend dat het Israëlische verbindingsbureau in Rabat werd gesloten, ondanks de recente evacuatie van het personeel om veiligheidsredenen. Lior Ben Dor benadrukte de kracht van de banden tussen Marokko en Israël, waarbij hij verklaringen over een sluiting van het bureau als onjuist bestempelde. Het personeel van het verbindingskantoor werd enkele dagen geleden in allerijl per vliegtuig vanuit Rabat-Salé naar Israël teruggehaald, wat vragen opriep over de status van het verbindingsbureau.

Lees ook: Royal Air Maroc schrapt alle vluchten naar Tel Aviv

De spanningen in het Midden-Oosten hebben geleid tot demonstraties in Marokko. Een massaal protest voor het parlementsgebouw in Rabat, liet een duidelijke afwijzing horen van de normalisatie met Israël. De onrust werd nog aangewakkerd door de dodelijke aanval op een ziekenhuis in Gaza waarbij ongeveer 500 mensen omkwamen. Ook de Marokkaanse regering heeft deze aanval sterk veroordeeld.

Lees ook: Israël evacueert diplomatiek personeel uit Marokko

De ernst van de situatie heeft ook invloed gehad op reisadviezen, waarbij de Israëlische nationale veiligheidsraad dringende richtlijnen heeft uitgegeven. Israëliërs in Turkije zijn geadviseerd het land onmiddellijk te verlaten, terwijl die in Marokko zijn gewaarschuwd voor verhoogde waakzaamheid.

Bladna.nl