Zoeken

België: inhuldiging nieuwe moskee

30 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Afgelopen zondag was een feestelijke dag in het Belgische Court-Saint-Étienne. Honderden mensen woonden er de ceremonie bij voor de inhuldiging van de nieuwe moskee.

De nieuwe moskee Assalam in Court-Saint-Étienne is sinds zondag open. Het gebouw bestaat uit een grote gebedsruimte voor mannen, ruimten voor de rituele wassingen, multifunctionele en leerruimten en een bibliotheek, meldt RTBF.

Lees ook: Marokko beschuldigd van beïnvloeden islam België

In de nieuwe moskee is een grote ruimte voor vrouwen, die zondag hun vreugde uitten. "We hadden geen plaats om te bidden, elkaar te ontmoeten en uit te wisselen," legt Imane uit. "We zijn blij en trots dat we eindelijk een plaats hebben waar we onze godsdienst kunnen beleven, elkaar kunnen zien en andere mensen kunnen ontmoeten. Het verwarmt mijn hart. We hebben met groot ongeduld op dit moment gewacht en nu is die dag aangebroken".

De weg naar de inauguratie was lang en vol valkuilen. Maar dat is volgens Abdel Jellouli, die het project al vele jaren coördineert, nu allemaal verleden tijd. "Het is waar dat het moeilijk was, maar alle projecten zijn moeilijk. Nu zijn we hier en iedereen is gelukkig".

Lees ook: Moslimexecutieve van België verliest erkenning

De bouw van de moskee werd gefinancierd met donaties. "En geen cent kwam uit het buitenland," zegt Abdel Jellouli. Een aannemer kreeg de opdracht de ruwbouw uit te voeren en vrijwilligers deden de rest. "Er was veel werk, vasthoudendheid en verbeeldingskracht voor nodig," zegt Michael Goblet d’Alviella, burgemeester van Court-Saint-Étienne. Het doel is nu eindelijk bereikt voor de moslimgemeenschap van de stad, die al sinds jaar en dag "over een open bedehuis wil beschikken waar ze haar spiritualiteit in alle rust en sereniteit kan beleven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team