Zoeken

Marokko beschuldigd van beïnvloeden islam België

21 februari 2022 - 20:20 - Wereld

©

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die ook verantwoordelijk is voor religieuze zaken, is van oordeel dat het Belgisch Moslimexecutieve, het belangrijkste orgaan dat de Islam vertegenwoordigt in België, te gevoelig is voor de invloed van Marokko en Turkije. Hij is dan ook van plan de Moslimexecutieve zijn status als officiële gesprekspartner van de staat te ontnemen.

Vincent Van Quickenborne heeft aangekondigd dat hij een procedure heeft ingeleid om de Moslimexecutieve zijn status als officiële gesprekspartner van de overheid te ontnemen. De facto "zullen wij deze instelling niet langer subsidiëren (momenteel 600.000 euro per jaar) en zal haar rol verdwijnen”, vertelde hij aan de Nederlandstalige publieke radiozender Radio 1.

Lees ook: Moslimexecutieve van België verliest erkenning

De Belgische minister zei dat de Moslimexecutieve "niet representatief is voor alle moslims in België". Hij beschuldigde de moslimorganisatie er ook van geen aandacht te besteden aan oproepen om zich open te stellen voor jongeren tegen de achtergrond van de voortdurende vernieuwing van haar leiding.

De woordvoerder van de minister legde uit dat in dit proces "de logica van de moskee" overheerst, d.w.z. dat alleen vaak hooggeplaatste moslimleiders die reeds actief zijn in de moskee, recht hebben op een zetel in het belangrijkste bestuursorgaan van de Moslimexecutieve.

Lees ook: Belgische moslim Stijn wil Moslimexecutieve vernieuwen

Daarnaast is er een "etnische" opvatting van verantwoordelijkheden die Marokkaanse en Turkse imams bevoordeelt. "Na drie of vier generaties (van immigranten) is het onjuist om het recht om te kunnen solliciteren voor te behouden aan een Turk of een Marokkaan, omdat het de weg vrijmaakt voor inmenging", betreurde hij, en wees erop dat deze benadering "echt schadelijk is voor de ontwikkeling van een moderne islam" in België.

Bladna.nl