Zoeken

Ramadan: Belgische organisaties kampen met tekort aan giften (video)

22 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

Meer dan twee weken na het begin van de Ramadan bevindt de Belgische vzw "Chicago back", die tot taak heeft 1000 maaltijden per dag te verstrekken aan de allerarmsten, zich in een impasse. De stijging van de prijzen van de eerste levensbehoeften en de hoge kosten van levensonderhoud maken het de vrijwilligers onmogelijk hun taak te vervullen.

"Chicago" is een wijk op enkele minuten van de Grote Markt in Brussel en niet ver van de gemeenten Molenbeek en Anderlecht. Er wonen veel mensen in precaire omstandigheden, aan wie de vzw ongeveer 1000 maaltijden per dag verstrekt. Maar de organisatie heeft een gebrek aan enkele essentiële producten zoals olie en vlees. Als gevolg van de slechte economische situatie zijn donaties zeldzaam.

Lees ook: Anderlecht: Iftar voor gevluchte Marokkaanse studenten uit Oekraïne (video)

Voor Oumi, een van de vrijwilligers, is de situatie niet gemakkelijk. "We hebben een tekort aan olie en vlees, producten die essentieel zijn voor het bereiden van de maaltijden die wij aanbieden. Voor de rest hebben we appels, tomaten, uien en selderij in voldoende hoeveelheden. Maar de rest is schaars".

De voorraden werden mettertijd schaarser en schaarser. Maar vorig jaar was er, ondanks de door de gezondheidscrisis veroorzaakte situatie, voldoende voedsel om de uitdaging van 1000 maaltijden per dag aan te gaan. Om het tekort aan vrijwilligers aan te pakken, gaan ze dit jaar creatief te werk, legt Yasmine Ben Mahou, medeoprichtster van de non-profitorganisatie, uit.

"Het zijn grootmoeders recepten die ons op dit moment redden. Op de dag dat we vlees krijgen is het goed, anders nemen we onze toevlucht tot linzen of spliterwten. Wij proberen ons zo in te richten dat wij iets te bieden hebben om onze verplichtingen na te komen. We kunnen de mensen niet zeggen dat er vandaag niets te eten is en morgen terug te komen. Het is al fijn om een maaltijd te hebben die je voldoet."

De taak is echter niet gemakkelijk voor de vrijwilligers. "Het is niet gemakkelijk. We vragen ons altijd af wat we de volgende dag of de dag daarna kunnen klaarmaken. Het is een beetje stresserend, maar de glimlach op de gezichten van de mensen die bij ons komen is heel bemoedigend."

Lees ook: Molenbeekse vrouwen bereiden iftars voor geïsoleerde mensen

Yasmine Ben Mahou roept mensen op zich meer in te zetten zodat deze daad van solidariteit kan welslagen. Zij zegt dat zij de huidige situatie begrijpt en hoopt dat alles weer goed komt, zodat iedereen die afhankelijk is van Chicago Back de juiste hulp krijgt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team