Zoeken

Bart De Wever in Marokko om strijd tegen drugscriminaliteit te bespreken (video)

6 oktober 2022 - 15:00 - Marokko

©

Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen is samen met cultuurschepen Nabilla Ait Daoud op werkbezoek in Marokko. Een van de belangrijkste thema’s op de agenda van de uitwisselingen is de drugshandel van Marokko naar onder meer de Antwerpse haven.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is in Marokko voor een werkbezoek van vier dagen. Daar wil hij vooral contacten leggen met Marokkaanse politiediensten om iets te kunnen doen aan de drugshandel van Marokko naar België. "Zowel Marokko als ons eigen land hebben er baat bij dat er beter wordt samengewerkt om de drugstrafieken aan te pakken. Het geld dat in Antwerpen verdiend wordt met drugshandel vloeit vaak terug naar Marokko. Dat moeten we een halt toeroepen", zegt hij in de Gazet van Antwerpen.

Lees ook: Antwerpse burgemeester sluit handelszaken familie Jamal Ben Saddik

Langs de traditionele hasjroute tussen Marokko en Europa wordt inmiddels vooral cocaïne gesmokkeld. De opbrengst van de handel gaat grotendeels rechtstreeks terug naar Marokko. "Vooral naar de regio Oriental, waar van oudsher veel Marokkaanse Antwerpenaren vandaan komen. Het geld wordt daar onder meer gebruikt door families om te investeren in de legale economie. Het gebied is ook een toevluchtsoord voor smokkelaars, voor wie de grond in Antwerpen of elders in België te heet onder de voeten is geworden", aldus De Wever.

Twee leden van de lokale politie Antwerpen zijn ook aanwezig tijdens de uitwisselingen die in de eerste plaats als doel hebben om contacten te leggen met de plaatselijke politie en overheid. "Dat is van groot belang. In Marokko dien je bovenaan te beginnen en met het nodige respect contact te leggen. Dat voorkomt dat je eindeloos veel tijd verspilt zonder enig resultaat. Als we mensen met slechte bedoelingen in beide landen sneller kunnen traceren, nemen we een stap in de goede richting."

Het drugsgeld wordt volgens de burgemeester van Antwerpen in Marokko legaal geïnvesteerd, met name in de regio Oriental, nog altijd één van de armste regio’s in Marokko. "Dat betekent dat de Marokkaanse overheid vooralsnog geen grote hinder ondervindt van dergelijke stromen drugsgeld. Dat maakt de discussie niet eenvoudiger."

Lees ook: Antwerpen: burgemeester ontslaat politie-inspecteur na racistische opmerking

Bart De Wever voerde ook gesprekken met de verantwoordelijken van de haven Tanger Med. "We moeten naar een soort van standaard als het gaat om de beveiliging van containers. Noem het een digitale opvolging van goederen zoals de Verenigde Staten dat graag willen. Bij Tanger Med beseffen ze dat zeer goed en staan ze open om hun transporten beter te beveiligen. Dat zal op termijn ook voor hen economisch rendabel en van zeer groot belang zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team