Zoeken

Grote politieaanwezigheid in België na zege Marokko op WK

7 december 2022 - 18:00 - Wereld

©

Marokko won dinsdag met penalty’s van Spanje en mag voor de eerste keer ooit naar de kwartfinales op een WK. Omdat de feestjes na de wedstrijden van Marokko eerder uit de hand liepen, stond de politie in België paraat. Na de zege van Marokko kwamen fans ook deze keer massaal op straat.

Het Nieuwsblad schrijft dat het logisch is dat de politie zich voorbereid op mogelijk rellen, gezien het bijvoorbeeld tijdens de match tussen Marokko en België op 27 november uitliep op ongeregeldheden, met name in Brussel. Ook in Antwerpen, Luik en in de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kwam het tot rellen na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar.

Lees ook: Wedstrijd Marokko-België: kinderbijslag voor relschoppers geschrapt?

Na de wedstrijd Marokko-Canada, waarin de Atlas Leeuwen zich plaatsten voor de achtste finales, was het eveneens onrustig. Dankzij de voorbereiding van de politie en buurtbewoners, bleef het dinsdag na de zege op Spanje echter relatief rustig. Vrijwilligers vormden menselijke kettingen in meerdere steden en ook ouderen gingen de straten op om de jongeren naar huis te sturen en zo incidenten te voorkomen.

Omstreeks 17.30 uur was het op de Antwerpse Meir nog rustig. De politie was zichtbaar aanwezig met drie grote politiewagens aan het Operaplein. Daarnaast waren er ook gemeenschapswachters ingezet om de orde te helpen bewaken. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout kwamen de Marokkaanse fans onmiddellijk na de zege van Marokko op straat. Na 19 uur was er een groot feest met vuurwerk aan de gang op verschillende plaatsen in Antwerpen. Later sloot de politie de Turnhoutsebaan af en werd het verkeer tegenhouden op de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel. Uiteindelijk heeft de politie een twintigtal mensen administratief aangehouden en twee gerechtelijk. Ook moest de politie een waterkanon inzetten in de stad.

Lees ook: Arrestaties in België en Nederland na wedstrijd Marokko-Canada

In veel Belgische steden zorgde de feestende massa niet voor overlast, behalve in Brussel waar het feestgedruis in de omgeving van het Brusselse Zuidstation rond 21 uur op rellen uitliep. De politie heeft traangas gebruikt en ook een waterkanon werd ingezet. In Brussel heeft de politie uiteindelijk 119 relschoppers opgepakt. Het parket beslist of 5 van hen voor de rechter moeten verschijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team