Zoeken

Burgemeesters Aboutaleb en De Wever vinden elkaar in strijd tegen cocaïnesmokkel

7 december 2022 - 22:00 - Wereld

©

Havenburgemeesters Bart De Wever (51) en Ahmed Aboutaleb (61) lijken op het eerste zicht in alles te verschillen, maar ze zijn opvallend eensgezind over een harde aanpak van de georganiseerde drugsmisdaad in hun steden. Ze brachten begin dit jaar samen een werkbezoek aan Colombia, waar de cocaïne die ook in hun steden terechtkomt, in schepen wordt geladen. Aboutaleb sprak afgelopen weekend op een themadag van de Vlaamse nationalisten over inburgering en integratie

De populaire rechts-conservatieve De Wever nodigde de Marokkaans-Nederlandse socialist uit op een themadag van zijn partij over inburgering en integratie. Ahmed Aboutaleb vertelde daar zijn levensverhaal. Hij kwam op zijn 15de met zijn familie naar Nederland vanuit een Marokkaans dorpje en vond het aanvankelijk moeilijk om zijn plek te vinden in Nederland. Maar de zaal was vooral enorm kritisch over de islam en moslims. "Ik vond het erg dat er negatief werd gesproken over de Koran, die mij zo dierbaar was. Het heeft twintig jaar geduurd voor ik begreep dat ik niet het recht had om niet beledigd te worden. Pas toen ik Voltaire had gelezen, begreep ik het. Daarom heb ik één aanbeveling: geef nieuwkomers niet alleen taal- en inburgeringslessen, maar ook een boek van Voltaire in hun moedertaal, zodat ze begrijpen aan welk kompas ze moeten voldoen, en dat die immense vrijheid er is om hen te beschermen. Zonder die vrijheid zouden hier geen moskeeën zijn", vertelde Aboutaleb aan Humo.

Lees ook: Kritiek op reizen Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb

Burgemeester Bart de Wever zegt dat het verhaal van een gelovige moslim verrijkend is voor zijn partijgenoten, omdat het westen een gekleurd beeld heeft van moslims. "De radicale islamisten zijn voor jullie wat extreemrechts is voor ons: ze verpesten het voor iedereen. Er hangen enge lieden rond de islam, maar ­daarom is de islam nog geen enge godsdienst. Een verlichte islam moet een constructief onderdeel worden van onze identiteit. Het boek dat ik vorig jaar met imam Khalid Benhaddou heb geschreven, gaat daarover."

De rellen na de WK-wedstrijd waarin Marokko de Rode Duivels versloeg, werden door het VB-parle­mentslid Chris Janssens gezien als een overwinning van Vlaams Belang. De Wever vind het maar bedenkelijk dat Vlaams Belang zich verkneukelt in geweld en vandalisme. "Die taferelen tonen nog maar eens aan dat een aantal jongeren in onze steden lak heeft aan alles. Ze verwerpen onze samenleving en kiezen voor patsergedrag, marginaliteit en criminaliteit. Als je hen daarop aanspreekt, ben je een racist en ligt de schuld bij de maatschappij. Het ergste is dat sommige partijen dat zelf gezochte slachtofferschap nog bevestigen ook", zegt hij.

Toch kunnen de twee burgemeesters, ondanks hun verschillen, goed met elkaar opschieten. Ze maakten kennis op een congres in Singapore en besloten meteen om samen te werken. "Bart is een bijzonder mens. Ik maak wel een onderscheid tussen de burgemeester en de partijvoorzitter. Als leider van de N-VA moet hij zijn rol vervullen. Ik ben het niet altijd eens met wat hij zegt, maar we kunnen wel vrienden zijn. Tijdens onze reis naar Zuid-Amerika zaten we samen urenlang in de wagen. Dan merk je hoe dicht je bij elkaar staat," aldus Aboutaleb. De Wever zegt graag naar hem te luisteren, zelfs wanneer hij het niet eens is met hem. "Dat is vrij zeldzaam. Het is ook niet makkelijk om dan met betere argumenten te komen. Daarnaast is er de menselijke appreciatie. We hebben twee weken intensief gereisd en dat is altijd een test: je kunt een tijdje doen alsof, maar geen veertien dagen lang. Op de laatste dag was het nog ­altijd lachen, gieren, brullen op de informele momenten."

Lees ook: Aboutaleb is de "beste burgemeester ter wereld"

De burgemeesters van de twee grootste havensteden in Europa willen hun overheden vooral sensibiliseren met betrekking tot de impact van de instroom van cocaïne op hun respectievelijke grondgebieden. Zo komen de daders van de recente aanslagen in Antwerpen bijna allemaal uit Nederland en zijn de meesten piepjong. "Die jongens worden gestuurd door untouchables die op een strand in Dubai of ­Marokko hun orders versturen via cryptofoons. En het gaat om steeds meer geld. Toen ik tien jaar geleden burgemeester werd, namen we 5 ton coke in beslag, vorig jaar 90 ton, dit jaar gaan we boven de 100 ton", zegt De Wever. Aboutaleb voegt daaraan toe dat het probleem te lang werd genegeerd, de corruptie heeft volgens hem goed kunnen gedijen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team