Zoeken

Ayem Nour centraal in conflict tussen Marokko en Frankrijk

23 oktober 2023 - 18:00 - Cultuur

©

Terwijl de Marokkaanse justitie een onderzoek heeft geopend tegen Ayem Nour voor "kindontvoering" en er de komende maanden een rechtszaak zou moeten plaatsvinden, heeft het Franse consulaat-generaal een laissez-passer afgegeven aan de voormalige realityster en columniste, waardoor ze Marokko kon verlaten met haar zoon Ayvin en in september naar Frankrijk kon terugkeren, nadat ze maandenlang geblokkeerd was in het koninkrijk.

De lange juridische strijd die Ayem Nour voert tegen haar ex-man, Vincent Miclet, voor de voogdij over hun kind is verre van voorbij. Haar ex-partner heeft moeite met haar vertrek uit Marokko op 10 september. "Deze extractie werd uitgevoerd door haar moeder met de hulp van het Franse consulaat-generaal, ondanks talrijke Marokkaanse gerechtelijke beslissingen. Het consulaat dacht een laissez-passer te kunnen afgeven onder problematische omstandigheden, wat in strijd staat met het decreet van 30 december 2004 met betrekking tot de bevoegdheden van consulaire posthoofden op het gebied van reisdocumenten", merkt Caroline Wasserman, de advocaat van Ayvin’s vader, op in Le Parisien.

Lees ook: Marokkaanse nachtmerrie Ayem Nour eindelijke voorbij

Ze zegt het gedrag van de Franse consul niet te begrijpen. "Hij deed precies het tegenovergestelde van wat hij enkele maanden eerder had geschreven. Waarom laat het Quai d’Orsay via de consul toe de Marokkaanse justitie zo’n klap te geven?" vraagt ze zich af. In reactie op een brief die de advocaat aan het Franse consulaat in Marrakech heeft gestuurd, legt de consul uit dat "deze laissez-passer aan het kind werd afgegeven door onze diensten, rekening houdend met het hoogste belang om naar zijn gebruikelijke verblijfplaats terug te keren, bij zijn moeder thuis, in overeenstemming met de uitspraak nr. 22/37 van het Hof van Beroep van Parijs van 15 februari 2022. Het is de verantwoordelijkheid van de consulaire administratie om de uitvoering van deze uitspraak mogelijk te maken".

"Als uw cliënt van mening is dat zijn ouderlijke rechten niet zijn gerespecteerd door de afgifte van deze laissez-passer, kan hij de bevoegde familierechter in Frankrijk inschakelen," vervolgt de consul. Volgens de overeenkomst die de voormalige realityshow-kandidaat en haar ex-partner in de zomer van 2022 sloten, zou hun zoon Ayvin in Marrakech naar school gaan. Maar Ayem Nour had zich intussen teruggetrokken uit deze overeenkomst omdat ze het als "niet langer geldig" beschouwde.

Lees ook: Wanhopige Ayem Nour nog steeds vast in Marokko

Het besluit van de consulaire diensten schendt het Frans-Marokkaanse verdrag op het gebied van justitie, maar ook de internationale verdragen over de rechten van het kind. "Vincent Miclet vraagt de Franse autoriteiten om zijn ex-partner op te roepen en de repatriëring van zijn zoon te organiseren, volgens het Haags Verdrag over de rechten van het kind van 1980 en 1996, die de onmiddellijke terugkeer van onrechtmatig verplaatste kinderen verplicht stelt", aldus Caroline Wassermann, eraan toevoegend dat het "een klap is voor de Marokkaanse justitie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team