Zoeken

Almelose moskeeën organiseren zich tijdens Ramadan in lockdown

17 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Vorig jaar waren de twee Almelose moskeeën dicht voor gelovigen en ook nu houden zowel de Marokkaanse moskee Masjid als de Turkse Yunus Emre zich strak aan de coronamaatregelen. Overdag kan er in kleine groep gebeden worden, maar samen eten na zonsondergang in de moskee is er ook dit jaar niet bij.

Volgens strikte voorschriften mogen er sinds december gebedsdiensten georganiseerd worden. In de gebedsruimte van de Marokkaanse moskee Masjid aan de Veldkampsweg is een mondkapje verplicht en zijn net als in de Turkse Yunus Emre-moskee de beschikbare gebedsplekken afgeplakt met tape. "Als we alleen de 1,5 meter-regel volgen, kunnen we ruimte bieden aan 73 mensen", zegt moskeevoorzitter Mustafa Bouhekan aan Tubantia. "Toch doen we dat niet. Maximaal 30 mogen erin. Als er toch wat meer mensen zijn, gebruiken we de aparte ruimte hiernaast, al komt dat niet vaak voor."

Bidden kan wel in beide moskeeën, maar dat is zo ongeveer alles. "Samen eten hier zit er niet in. Wel maken we voedselpakketjes voor wie wil, maar die moeten de mensen meenemen", zegt Bouhekan. "In die vijf komende dagen gaat de zon nog vroeg genoeg onder om een gebedsdienst te kunnen organiseren, na het eten kunnen we dan toch nog wat mensen ontvangen. Maar om 21.45 uur moeten bezoekers weg zijn, vanwege de avondklok. Na die vijf dagen wordt het te laat."

De Turkse Yunus Emre-moskee sluit tijdens de hele maand ramadan rond 18.30 uur. "We roepen onze gelovigen op om elkaar niet thuis op te zoeken. Dat zou niet echt verstandig zijn", zegt voorzitter Sengün Türkeri. "Wel gaan we wat koranlezingen op locatie houden en daarbij mogen aan het einde van de middag maximaal twintig mensen op afspraak bij zijn. Dat doen we vooral om onze ouderen de mogelijkheid te bieden er toch even uit te kunnen. Veel mensen hebben last van het vele thuiszitten en zijn eenzaam. Dan is dit een uitkomst."

Bladna.nl