Zoeken

Sahara: Rusland steunt Polisario tegen Marokko

4 april 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Russische ambassadeur in Algerije, Igor Beljajev, heeft de plotselinge verandering in het standpunt van Spanje over de Sahara betreurd. Hij heeft erop gewezen dat Spanje een "historische verantwoordelijkheid" ten opzichte van het Sahrawi-volk heeft, meer bepaald de voltooiing van het dekolonisatieproces.

In een interview met de Algerijnse televisiezender An-Nahar heeft de Russische diplomaat zijn verbazing uitgesproken over de verandering van standpunt door Madrid. Spanje heeft het zelfbeschikkingsrecht van de Sahara altijd gesteund en de VN-resoluties verdedigd die dit recht aan de Sahrawi’s garanderen.

Lees ook: Polisario wil Pedro Sanchez voor Internationaal Strafhof brengen

Belyaev benadrukte dat Spanje een historische verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van het Sahrawi-volk, namelijk de voltooiing van het dekolonisatieproces. Daarbij herhaalde hij dat zijn land de VN-resoluties steunt en voorstander is van een vreedzame oplossing van het conflict tussen Marokko en het Polisario.

Lees ook: Rusland zou oorlog Marokko-Algerije willen uitlokken

Met betrekking tot de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara, zei de Russische diplomaat dat deze akkoorden die Trump aan het einde van zijn termijn heeft geregeld, zelfs in de Verenigde Staten niet worden gewaardeerd. Ze worden beschouwd als onrechtvaardig en druisen in tegen de belangen van de volkeren in de regio maar ook tegen de vrede.

Bladna.nl