Zoeken

Joe Biden blokkeert voorstel tegen Marokko

23 november 2021 - 11:20 - Wereld

©

De regering Biden heeft een voorstel van de pro-Polisario Senator Jack Reed verworpen. De democraat wilde de voortzetting van de militaire samenwerking met Marokko afhankelijk maken van de aanvaarding door het koninkrijk van een vredesplan voor de Marokkaanse Sahara.

Senator Reed, lid van de defensiecommissie, had gevraagd om het gebruik van defensiefondsen voor de ondersteuning van de deelname van de Marokkaanse strijdkrachten aan bilaterale of multilaterale oefeningen, afhankelijk te maken van stappen die door Marokko worden ondernomen om een definitief vredesakkoord voor de Sahara te bereiken.

Lees ook: De krachtige boodschap van Joe Biden aan Koning Mohammed VI

Dit verzoek zal waarschijnlijk het buitenlands beleid van de Verenigde Staten inzake militaire samenwerking ondermijnen, aldus het Witte Huis in een document, zonder Marokko te noemen. Volgens de regering-Biden zou dit voorstel het ministerie van Defensie kunnen beletten zijn rol van bijstandsverlener aan buitenlandse partijen naar behoren te vervullen, "in overeenstemming met de prioriteiten van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten". Het voorstel zal tijdens de herziening van de begrotingswet voor 2022 worden gewijzigd.

Lees ook: Marokko-VS ontwikkelen routekaart voor militaire samenwerking

Sinds juni 2004 is Marokko een bevoorrechte partner van de Verenigde Staten. De twee landen hebben in oktober 2020 in Rabat een militaire samenwerkingsovereenkomst van 10 jaar ondertekend. In zijn boodschap aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van de 66e verjaardag van de onafhankelijkheid van Marokko, heeft de Amerikaanse president Joe Biden, de uitstekende kwaliteit van de betrekkingen tussen de twee landen benadrukt. "Ons 235-jarig partnerschap, dat begon met de ondertekening van het Verdrag van Vrede en Vriendschap tussen de Verenigde Staten en Marokko in 1786, heeft herhaaldelijk het belang en de waarde van wederzijds respect en samenwerking bekrachtigd," zei hij toen.

Lees ook: Joe Biden verwelkomt erkenning Marokkaanse Sahara

Joe Biden sprak ook zijn tevredenheid uit over "het vooruitzicht om onze gedeelde verbintenissen te verdiepen, te investeren in wederzijdse welvaart en voort te bouwen op dit onwrikbare partnerschap". Hij voegde er ook aan toe dat het gedeelde belang bij vrede, veiligheid en stabiliteit in Noord-Afrika "een solide basis biedt voor verdere samenwerking en betrokkenheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team