Zoeken

Polisario wil Pedro Sanchez voor Internationaal Strafhof brengen

26 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Het besluit van Pedro Sanchez om het standpunt van Spanje over de Sahara te wijzigen zou hem een proces voor het Internationaal Strafhof kunnen kosten wegens "medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden", zegt de advocaat van het Polisario-front, Gilles Devers, in een toespraak op de Algerijnse televisie.

"De verandering van het Spaanse standpunt is een grote verrassing. We hadden niet verwacht dat een socialistische leider het voorbeeld van Franco zou volgen", aldus de advocaat. Hij betreurt dat Spanje, dat door de Verenigde Staten is aangewezen als bestuurlijke macht van het niet-autonome gebied van de Sahara, "dit mandaat heeft opgegeven" voor een overeenkomst met Marokko.

Lees ook: Sahara: zette Washington Spanje onder druk?

Devers meldt dat premier Pedro Sanchez het risico loopt voor de internationale rechter te worden gedaagd vanwege dit besluit. "De vraag rijst of Pedro Sanchez voor het Internationaal Strafhof moet worden vervolgd wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden, omdat hij de bezetting van Sahrawi-gebied door een gewapende macht steunt", betoogt de raadsman.

Lees ook: Sahara: Algerije zoekt naar manieren om Spanje te "straffen"

"De status van de Westelijke Sahara is een kwestie van internationaal recht en het is echt jammer dat de socialist Sanchez zich aansluit bij het standpunt van Trump door eenzijdig te beslissen over de soevereiniteit van het gebied," hekelt hij. Spanje heeft volgens hem juist "een belangrijke rol te spelen bij de vrede in de regio". Eerder deze week noemde de leider van het Polisario-front, Brahim Ghali, de steun van de Spaanse regering aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara "betreurenswaardig en beschamend".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team