Zoeken

Oproep aan Amerikaanse Congres: blokkeer normalisatie Israël-Marokko

31 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

Organisaties voor burgerrechten zoals Jewish Voice for Peace Action, Council on American-Islamic Relations (CAIR), Jews for Racial and Economic Justice (JFREJ), en International Child Defense - Palestine, roepen het Amerikaanse Congres op tot afwijzing van de de Abraham Akkoorden en te stoppen met het normaliseren van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Arabische landen zoals Marokko.

De normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan, Bahrein en Marokko wordt bekritiseerd. De organisaties voor burgerrechten doen in een petitie een beroep op de leden van het Amerikaanse Congres om "een Amerikaans buitenlands beleid ten aanzien van Palestina/Israël te voeren dat gebaseerd is op mensenrechten, rechtvaardigheid en gelijkheid", en vragen elke poging van de regering-Trump om het akkoord van Abraham vooruit te helpen te verwerpen.

Lees ook: Marokko en Israël willen een militaire basis opzetten bij Melilla

"De Abraham-overeenkomst en de wetsvoorstellen zijn onder het mom van ’vrede en diplomatie’ in werkelijkheid een bekrachtiging van wapenverkopen en politieke gunsten tussen de Verenigde Staten en autoritaire regimes. Hieronder vallen wapenverkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten en de erkenning door Marokko van zijn illegale annexatie van de Westelijke Sahara. Het is een deal voor de uitsluiting van Palestijnse rechten", aldus de ondertekenaars van de petitie.

Volgens de organisatie "brengt dit gevaarlijk buitenlands beleid in het Midden-Oosten, schade toe aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, die reeds het slachtoffer zijn van systematische schendingen van de mensenrechten". De organisaties spreken onder meer over Jemenieten, Palestijnen en Sahrawi’s.

Lees ook: Blinken organiseert ontmoeting tussen Israël en Arabische landen waaronder Marokko

"Ze worden overspoeld met nog meer Amerikaanse wapens. Elke echte en duurzame vrede moet gebaseerd zijn op gerechtigheid. Het buitenlands beleid van de Verenigde Staten moet een einde maken aan de steun voor Israëls schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen, maar ook aan het apartheidsregime dat de Palestijnen uitsluit en ongelijk behandelt", aldus de ondertekenaars.

Bladna.nl