Zoeken

Verenigde Staten schenken boten aan Marokkaanse zeemacht

27 maart 2022 - 19:00 - Wereld

©

Het veiligheidspartnerschap tussen Marokko en de Verenigde Staten blijft zich consolideren. In de marge van de laatste planningsvergadering voor de oefening African Lion 2022, de grootste militaire oefening van AFRICOM, heeft de regering Biden twee 11 meter lange onderscheppingsboten van het type Metal Shark overhandigd aan de Marokkaanse Koninklijke Marine.

Volgens luitenant-kolonel Teremuura Shamel, hoofd van het Bureau voor Veiligheidssamenwerking van de Amerikaanse ambassade in Marokko, was de ceremonie voor de ontvangst van de twee boten in de haven van Agadir "een nieuwe stap in het sterke veiligheidspartnerschap dat de twee landen bindt" en "tot doel heeft de vrede en stabiliteit in de regio te handhaven", bericht persagentschap MAP. "Beide marines werken al lang samen om de wateren in de open zee en in het bijzonder de 13 km lange Straat van Gibraltar te beschermen tegen misdaad, terrorisme, drugshandel en mensenhandel. Die uitdagingen overstijgen de nationale grenzen, zodat samenwerking nodig is om ze doeltreffend aan te pakken", voegde hij eraan toe.

Lees ook: VS doneert speciale klimtoren aan Koninklijke Marine

In een verklaring van de Ambassade van de Verenigde Staten in Marokko staat dat de twee schepen, ter waarde van 970.000 dollar, bedoeld zijn om de Koninklijke Marokkaanse Marine beter in staat te stellen illegale handel in regionale wateren te onderscheppen en deel uitmaken van een breder militair partnerschap tussen Marokko en de Verenigde Staten. Ook wordt meegedeeld dat hoge officieren van de Royal Armed Forces en hun Amerikaanse ambtgenoten van de Generale Staf van de Zuidelijke Zone bijeen zijn gekomen om de voorbereidingen te bespreken voor de oefening African Lion 2022 (AL22), die in de tweede helft van juni in het gehele koninkrijk zal plaatsvinden. De oefening zal ook plaatsvinden in Tunesië, Senegal en Ghana.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team