Zoeken

Spanje militair superieur aan Marokko, maar...

14 mei 2023 - 18:38 - Wereld

©

Marokko heeft onlangs van de Verenigde Staten het geavanceerde HIMARS-raketsysteem aangeschaft, een mobiel raketartilleriesysteem met een bereik van 300 km. Een aankoop die Spanje niet verontrust, dat ervan overtuigd is dat de bewapening van Marokko gericht is op Algerije en de Sahel.

Marokko zal ongeveer 525 miljoen euro betalen voor het HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) waarvan het bereik met bepaalde munitie 500 km kan bereiken, meldt Merca 2. Het medium herinnert eraan dat het koninkrijk de afgelopen decennia bijna 20 miljard dollar heeft uitgegeven om zijn leger te moderniseren. De Royal Armed Forces beschikken over Amerikaanse M1 Abrams tanks, F-16 gevechtsvliegtuigen en zouden in totaal over meer dan 1800 tanks beschikken, tegen slechts 300 voor het Spaanse leger. Marokko is bovendien een bevoorrechte partner op militair gebied geworden van de Verenigde Staten en Israël.

Lees ook: Marokko verhoogt militair budget om regionale overmacht te bereiken

Spanje van zijn kant is vastbesloten zijn verbintenis tegenover de NAVO na te komen om 2% van zijn BBP aan defensie te besteden. Minister Margarita Robles van Defensie meldde onlangs de aankoop van drie nieuwe A400M middelgrote transportvliegtuigen als aanvulling op de 14 die het land al heeft. Spanje zou ook in onderhandeling zijn met Eurocopter (een dochteronderneming van Airbus) uit Albacete, voor de aankoop van de NH90-helikopter voor middelzwaar transport. Volgens analisten van het militair adviesbureau Global Fire Power, heeft Spanje een militair overwicht op Marokko. Het land staat op plaats 21 van de wereldranglijst van militaire macht, waarop 145 landen staan. Terwijl Marokko op de 65ᵉ plaats staat in de ranglijst.

Volgens deskundigen blijven de Spaanse strijdkrachten duidelijk superieur aan Marokko, zowel wat betreft luchtmacht (517 vliegtuigen tegen 250 voor Marokko) als zeemacht (de Spaanse marine staat wereldwijd op de 22ᵉ plaats, tegen de 25ᵉ voor de Marokkaanse marine). Wat het leger betreft zijn de strijdkrachten meer in evenwicht, waarbij het Marokkaanse leger meer tanks en troepen heeft en het Spaanse leger technisch beter is. Gezien de huidige geopolitieke context zijn deskundigen van mening dat Marokko geen bedreiging vormt voor Spanje. De twee landen werken goed samen op het gebied van inlichtingen en de strijd tegen het jihadistisch terrorisme.

Lees ook: Spanje verwerft strategisch wapen tegen Marokkaanse Himars

Bovendien verwierf Marokko in de afgelopen jaren de nieuwste generatie drones van Turkije en China. Ondertussen wil Spanje tegen 2024 de S81 onderzeeër in gebruik nemen, die Navantia al meerdere jaren ontwikkelt. Spanje wil ook Amerikaanse MH60-helikopters aanschaffen voor de marine, het SIRPAD-dronesysteem, RPA’s en verschillende soorten raketten, waaronder de Mistral, het Amerikaanse F35-gevechtsvliegtuig van Lockheed Martin en het SCAF-luchtverdedigingssysteem.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team