Zoeken

Algerijnse rijken massaal naar Marokko: paniek in Algerije

17 maart 2024 - 23:00 - Wereld

©

De Algerijnse autoriteiten maken zich zorgen over rijke zakenlieden die hun land ontvluchtten en zich in Marokko vestigen. Deze personen zouden een bedreiging kunnen vormen voor de uitvoerende macht in aanloop naar de presidentsverkiezingen in december 2024.

Volgens een rapport dat werd overhandigd aan het presidentieel paleis in Algiers, zijn er zakenlieden en families die genoodzaakt werden hals over kop Algerije te verlaten om te ontsnappen aan de "gerechtelijke wraakmachine" die gericht is op het corrupte netwerk van het voormalige regime van Abdelaziz Bouteflika.

Lees ook: Marokko onteigent Algerijns staatseigendom

Deze personen, die tot 2022 vooral gevestigd waren in Frankrijk, Spanje of Dubai, vestigen zich sinds 2023 steeds meer in Marokko. Daar investeren ze een deel van hun vermogen en verwerven ze luxueuze verblijven in prestigieuze steden als Marrakech, Casablanca of Tanger. Maghreb-Intelligence meldt dat ze samenwerken met Marokkaanse ondernemers die in het buitenland fortuin vergaarden.

Onder deze rijke Algerijnen bevinden zich kinderen van voormalige CEO’s van grote Algerijnse staatsbedrijven, vastgoedmagnaten uit het Bouteflika-tijdperk, en handelaars in grondstoffen, medicijnen of luxeproducten. Velen van hen zijn het onderwerp van internationale arrestatiebevelen, "die niet konden worden uitgevoerd vanwege de trage rechtsprocedures in het buitenland en de felle protesten van de betrokkenen." Door zich in Marokko te vestigen, ontsnappen ze aan de Algerijnse justitie.

Lees ook: Voormalig Algerijns minister beschuldigt Marokko van chantage

De Algerijnse inlichtingendiensten vrezen in hun rapport dat deze fortuinlijke lieden, met activa van tientallen miljoenen euro’s of dollars, een "front van rijke opposanten" zullen vormen vanuit buurland Marokko. Ze zouden een deel van hun vermogen gebruiken om "subversieve activiteiten" te financieren, met name vijandige politieke acties gericht tegen de Algerijnse regering in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van december 2024.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team