Zoeken

Marokko, beloofd land voor Spaanse bedrijven

16 februari 2024 - 08:00 - Economie

©

Steeds meer Spaanse agrofoodbedrijven kiezen ervoor om zich in Marokko te vestigen, aangetrokken door de vele voordelen die het land te bieden heeft. De lage arbeidskosten, een gunstig vestigingsklimaat en de preferentiële handelsrelatie met de Europese Unie maken van Marokko een eldorado voor de Spaanse voedingsindustrie.

In totaal zijn 360 Spaanse bedrijven uit de primaire sector actief in Marokko, zo blijkt uit cijfers van ICEX. Bekende namen als Ebro Foods (met rijstmerken als Brillante en Cigala) en machinefabrikant Criado y López behoren tot de pioniers die zich in Marokko vestigden. Ebro Foods investeerde meer dan 15 miljoen euro in een gigantische rijstfabriek in de regio Larache.

Lees ook: Crisis Spanje-Algerije: Spaanse bedrijven moeten zich tot Marokko wenden

De meeste Spaanse bedrijven nestelen zich in de vruchtbare Souss-vallei ten zuiden van Agadir of in de Gharb-regio tussen Tanger en Rabat. De nabijheid van de Europese markt, de lage productiekosten en de gunstige handelsvoorwaarden met de Europese Unie maken van deze gebieden ideale locaties.

Naast Spanje lonkt Marokko ook naar Portugese agrofoodbedrijven. De voordelen die Marokko biedt, zoals een jonge en gedisciplineerde beroepsbevolking, een stabiele politieke omgeving en een groeiende middenklasse, maken van het koninkrijk een interessante uitvalsbasis voor expansie.

Lees ook: Hoe Marokko een landbouwgigant is geworden dankzij Spanje

De Spaanse agrofoodsector kampt daarentegen met een aantal uitdagingen, zoals de vergrijzing van de landbouwsector, waterschaarste en een tekort aan landbouwgrond. In Marokko vinden ze de ideale voorwaarden om hun activiteiten nieuw leven in te blazen en te profiteren van de groeiende vraag naar voedsel in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team