Zoeken

Marokkaanse influencer in Algerije gearresteerd

19 april 2024 - 17:00 - Wereld

©

De Marokkaanse influencer Shainaa is tijdens een vakantie in Algerije gearresteerd, ondervraagd, in hechtenis genomen en vervolgens gevangen gezet. De Algerijnse autoriteiten beschuldigen haar van livestreams met de Algerijnse blogger en dissident Amir Dz, aan wie Frankrijk politiek asiel heeft verleend.

"Ik ben vooral gearresteerd omdat ik met hem meedeed aan livestreams voor TikTok-challenges. [...] Ze hebben mijn telefoon afgenomen om de aard van mijn relatie met hem te achterhalen, de onderwerpen die we bespraken, met name over Algerije [...] Ze hebben me mijn telefoon nog steeds niet teruggegeven. [...] En toen ze niets vonden, gaven ze me mijn paspoort terug met verontschuldigingen", vertelde de Marokkaanse TikTokster Shainaa in een recente livestream. Ze werd eveneens ondervraagd over haar gesprekken met haar andere TikTok-vriend Kamal Dhm, die ook Algerijns is. In een andere video op TikTok vertrouwde ze toe dat de Algerijnse politie haar vragen had gesteld over de watertekorten in Algerije die ze met Kamal Dhm had besproken.

Lees ook: Massale steun voor Marokkaanse influencer na Algerijnse boycotcampagne

"Is het denkbaar dat de Algerijnse inlichtingendiensten een Marokkaanse arresteren en opsluiten alleen omdat ze met mij aan een livestream heeft deelgenomen, ver van de politiek?", reageert Amir DZ. Deze figuur van de volksbeweging Hirak, gelanceerd in februari 2019, die opriep tot de weigering van een vijfde termijn van de voormalige president Abdelaziz Bouteflika, is al enkele jaren het doelwit van de Algerijnse autoriteiten. De Algerijnse justitie heeft negen internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de blogger, die meer dan 1,42 miljoen volgers heeft op YouTube, waarvan zeven in het kader van veroordelingen in Algerije voor oplichterij en twee voor "lidmaatschap van een terroristische groep om de nationale eenheid te schaden" en "financiering van een terroristische groep met als doel de veiligheid van de staat te ondermijnen en witwassen van geld in het kader van een criminele bende".

Lees ook: Rotterdamse influencer Armani vast in Marokko na omstreden blind dating

In 2022 had de Franse justitie het laatste verzoek tot uitlevering van Algerije voor Amir DZ geweigerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team