Zoeken

Boycot Marokkaanse havens: een zeer dure strategie voor Algerije

11 februari 2024 - 16:00 - Wereld

©

De recente beslissing van de Algerijnse autoriteiten om het gebruik van Marokkaanse havens voor Algerijnse economische operatoren te verbieden, heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de Algerijnse economie.

Op 10 januari maakte de Professionele Vereniging van Banken en Financiële Instellingen (ABEF) in Algerije bekend dat het Algerijnse bedrijven niet langer toegestaan is om Marokkaanse havens te gebruiken voor de import en export van goederen. Deze maatregel resulteerde in ernstige gevolgen voor de economie van het land en het dagelijks leven van de Algerijnen.

Lees ook: Algerije houdt vast aan boycot Marokkaanse havens

Als reactie op de druk van Algerijnse consumenten zag de ABEF zich genoodzaakt deze beslissing gedeeltelijk terug te draaien, door de import van verse producten en vlees weer toe te staan. Deze Algerijnse beslissing had met name gevolgen voor de haven Tanger Med in Marokko, die een cruciale rol speelt in de regio. Grote scheepvaartmaatschappijen zoals Maersk en CMA CGMAlgerijnse boycot: Tanger Med verliest Maersk en CMA CGM-schepen moesten als gevolg hiervan hun routes herzien en overschakelen naar Spaanse havens zoals Algeciras en Valencia.

Lees ook: Verbod op Marokkaanse havens: Algerije gestraft door eigen beslissing?

Deze omleiding leidde volgens sommige experts tot hogere transportkosten en langere levertijden, wat uiteindelijk de prijzen van producten op de Algerijnse markten opdrijft. Het besluit van Algiers werden genomen tegen de achtergrond van hoge spanningen tussen Algerije en Marokko, met het conflict over de Sahara als belangrijkste twistpunt tussen de twee buurlanden.

Bladna.nl