Zoeken

Algerijnse journalist mag eigen land niet meer in door pro-Marokkaanse standpunten

17 april 2024 - 10:00 - Wereld

©

De Algerijnse journalist Farid Alilat van Jeune Afrique, is zaterdag bij aankomst op het internationale vliegveld van Algiers het land uitgezet. Zijn vermeend pro-Marokkaanse standpunten, die hij zowel in zijn artikelen als op sociale media heeft geuit en die volgens de autoriteiten bedoeld zouden zijn om "Algerije te destabiliseren", worden als reden van deze uitzetting genoemd.

Farid Alilat beschreef zijn ervaring op Facebook: "Ik ben op zaterdag 13 april 2024 het land uitgezet na meer dan 11 uur te hebben doorgebracht in de douane- en politiebureaus van het vliegveld." Gedurende deze tijd werd hij uitgebreid ondervraagd over onder meer zijn reizen, ontmoetingen in Algerije, zijn journalistiek werk en de redactionele lijn van zijn krant, zijn steun aan het onafhankelijkheidsstreven van de MAK en Algerijnse opposanten in het buitenland.

Lees ook: Algerijnse journalist ontslagen door beelden Marokko

"Op een gegeven moment werd mij gevraagd mijn telefoon en computer te ontgrendelen. Ik heb niets te verbergen," vertelde hij. Hij werd verder ondervraagd over zijn publicaties in Jeune Afrique, op Facebook en Twitter, en over eventuele strafbladen in Algerije en Frankrijk. Alilat benadrukte dat alles wat hij publiceert onder zijn eigen naam staat. Desgevraagd bevestigde hij geen Franse nationaliteit te hebben, enkel een Algerijns paspoort, ondanks zijn verblijf in Frankrijk sinds 2004.

De journalist legde uit dat hij al sinds 2004 over Algerijnse actualiteiten schrijft voor Jeune Afrique, wat nooit eerder problemen heeft opgeleverd met de vele civiele en militaire functionarissen en andere contacten die hij de afgelopen twintig jaar heeft gesproken. Hij noemde zijn uitzetting "willekeurig, illegaal en ongrondwettelijk" en merkte op dat er geen mondelinge of schriftelijke rechtvaardiging was gegeven door een officiële autoriteit, zoals vereist volgens artikel 49 van de grondwet.

Lees ook: Algerijnse journalist ontvangt prijs voor Marokko-haat

"Ik begrijp heel goed dat mijn artikelen ongemak veroorzaken. Ik ben een onafhankelijke journalist. Ik rapporteer over de situatie in mijn land als een vrije en onafhankelijke journalist. Ik begrijp ook heel goed dat ze mij niet in Algerije willen hebben om mijn beroep uit te oefenen. Maar met deze beslissing zijn het niet langer alleen mijn artikelen die ongemak veroorzaken. Mijn aanwezigheid in Algerije, zelfs om persoonlijke en familiale redenen, vormt nu een groot risico voor mij en mijn familie," besloot hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team