Zoeken

Pijpleiding Maghreb-Europa heropend?

18 augustus 2022 - 17:00 - Marokko

©

Algerijnse media berichten over de mogelijkheid om de pijpleiding Maghreb-Europa (GME) te heropenen voor het vervoer van gas naar Europa, als onderdeel van het pijpleidingproject MidCat.

"Er zijn aanwijzingen dat de pijpleiding Maghreb-Europa (GME), die Spanje via Marokko bevoorraadt, zal worden heropend", speculeren sommige Algerijnse media. Ze menen dat deze heropening "van essentieel belang is voor de heractivering van de MidCat-pijpleiding", die Spanje met Frankrijk verbindt. Het project startte in 2013, maar werd opgeschort bij gebrek aan een akkoord over de financiering en aan concrete ondersteuning van Frankrijk. Het was ook "economisch niet haalbaar", zei Teresa Ribera, Spaanse minister voor Ecologische Overgang.

Lees ook: Gaspijpleiding Marokko-Nigeria: update

"Moet in deze verrassende aankondiging van de heropening van de GME een verband worden gezien met de reis van een officieel vliegtuig van de Spaanse regering naar Algerije afgelopen vrijdag ?", vroeg de Duitse Kanselier Olaf Scholz zich af toen hij onlangs sprak over de "korte-termijnstrategie van zijn land om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen". De Algerijnse media koppelen de aankondiging van de heropening van de GME aan het geplande bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Algiers op 25 augustus.

Lees ook: Duitse RWE gaat via Spanje gas leveren aan Marokko

De Maghreb-Europa pijpleiding, die door Marokko loopt, is eind oktober 2021 door Algerije gesloten. Inmiddels is Marokko gestopt met de invoer van Algerijns gas en heeft het voor zijn aardgasvoorziening een oplossing gevonden door een beroep te doen op belangrijke partners zoals de Verenigde Staten. In juni van dit jaar werden de eerste transporten van vloeibaar aardgas (LNG), dat Marokko op de internationale markt heeft aangekocht en in Spaanse hervergassingsinstallaties verwerkt, in omgekeerde richting via de GME naar het koninkrijk verscheept.

Bladna.nl