Zoeken

Algerije wil gaslevering aan Spanje stopzetten

22 maart 2022 - 11:40 - Wereld

©

De Spaanse regering hoopt dat de wijziging van haar standpunt in de Sahara-kwestie geen gevolgen zal hebben voor de gasleveringen uit Algerije, haar voornaamste leverancier.

Het besluit van Spanje om het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen, zou een energiecrisis in Spanje kunnen veroorzaken omdat Algerije de gasleveringen aan het Europees land zou kunnen stopzetten.

Lees ook: Algerijnse reactie op nieuw standpunt Spanje over Sahara

Algerije is de belangrijkste gasleverancier van Spanje. In 2021 heeft Spanje bijna 50% van het Algerijnse gas via Medgaz ingevoerd, schrijft ABC. Algerije is de op twee na grootste gasleverancier van Europa, met 83% van zijn uitvoer, waarvan 65% vorig jaar naar Spanje en Italië ging.

Lees ook: Na Marokko ook Spanje op punt van crisis met Algerije

Algerije beschuldigt Spanje ervan Algiers niet op de hoogte te hebben gebracht van het besluit om het autonomieplan van Marokko te steunen. Algerije is een fervent voorstander van het Sahrawi-volk en een aanhanger van het Polisario. In reactie op het "verrassende" besluit van Spanje heeft Algerije zaterdag zijn ambassadeur in Madrid teruggeroepen voor overleg en overweegt het de gasleveringen aan Spanje in de komende weken stop te zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team