Zoeken

Anthony Blinken sprak niet over heropening Maghreb-Europa gaspijpleiding

2 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

De heropening van de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME) werd niet aangehaald door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, tijdens zijn bezoek aan Rabat deze week, noch door zijn plaatsvervanger, Wendey Sherman, die het koninkrijk een paar weken eerder bezocht.

"Net als Wendy Sherman heeft Anthony Blinken het op geen enkel moment gehad over de heropening van de GME, in tegenstelling tot de wilde speculaties in een bepaalde Marokkaanse pers", zegt een Algerijnse diplomatieke bron aan Echorouk. Hij stelt dat Blinken Algerije juist heeft bedankt, "omdat het land zijn verbintenissen altijd heeft gerespecteerd".

Lees ook: Antony Blinken ontmoet prins van Abu Dhabi in Marokko

Volgens dezelfde bron hadden de besprekingen tussen de Amerikaanse ambtenaar en de Marokkaanse autoriteiten veeleer betrekking op "het belang van het aantrekken van meer investeringen voor de exploratie van aardolie" en op de Sahara. Wat dit laatste onderwerp betreft, bevestigde de Amerikaanse diplomaat opnieuw de steun van zijn land "voor het politieke proces van de Verenigde Naties en voor de inspanningen van de speciale gezant, Staffan De Mistura," aldus dezelfde bron.

Lees ook: Verenigde Staten steunen Sahara-autonomieplan van Marokko

De crisis in Oekraïne stond ook centraal in de besprekingen tussen beide partijen, voegt dezelfde bron eraan toe. Hij benadrukt tevens dat de klemtoon werd gelegd op "het humanitaire aspect van de crisis en de gevolgen ervan voor kwesties met betrekking tot de voedselzekerheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team