Zoeken

Marokko: "Algerije dwarsboomt gasovereenkomst met Spanje"

12 maart 2022 - 15:00 - Economie

©

Marokko bekritiseert de houding van Algerije, dat met man en macht de uitvoering van zijn overeenkomst met Spanje probeert te blokkeren. Marokko was van plan om op de internationale markten aangekocht gas te transporteren via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME).

Op 2 februari kondigde het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie aan dat het positief had gereageerd op het verzoek van Marokko, om "in volledige transparantie vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markten aan te kopen, het in een Spaanse hervergassingsinstallatie om te zetten en het tenslotte via de Maghreb-gaspijpleiding naar zijn grondgebied te vervoeren".

Lees ook: Algerije lijdt flink verlies door sluiting Maghreb-Europa gaspijpleiding

Dit nieuws veroorzaakte boosheid bij Algerije, dat in augustus de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbrak en enkele maanden later de GME-pijpleiding sloot. "Vier maanden na de sluiting van de GME, wordt al aangetoond dat in plaats van de belangen van Marokko te schaden, het Algerijnse regime zichzelf in de voet heeft geschoten", aldus Le360. De website merkte ook op dat het deel van de pijpleiding dat door Marokko loopt en dat het exclusieve eigendom van het koninkrijk is geworden, sinds eind oktober goed wordt onderhouden.

Lees ook: Algerije aan Spanje: "Geen druppel gas voor Marokko"

Sinds de sluiting van de GME-pijpleiding heeft Algerije het moeilijk om aan de Spaanse gasvraag te voldoen. Volgens gegevens van Enagas zijn de Verenigde Staten de belangrijkste leverancier op de Spaanse markt geworden, vóór Algerije, met 13.103 GWh aan LNG in januari 2022, wat overeenkomt met 34,6% van het totale Spaanse verbruik.

Bladna.nl