Zoeken

Algerije aan Spanje: "Geen druppel gas voor Marokko"

8 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Algerije blijft druk uitoefenen op Spanje. Het Europees land mag geen druppel gas naar Marokko uitvoeren via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME).

De Algerijnse minister van Energie, Mohamed Arkab, bevestigde tijdens een telefoongesprek met zijn Spaanse ambtgenoot, Teresa Ribera, opnieuw dat zijn land de verbintenissen op het gebied van de gasvoorziening zal nakomen. Sinds de GME-pijplijn die door Marokko loopt, eind oktober vorig jaar werd gesloten, levert Algerije gas aan Spanje via Medgaz, een pijpleiding die de twee landen rechtstreeks met elkaar verbindt. Omdat de capaciteit van Medgaz kleiner is dan die van GME, stuurt Algiers ook vloeibaar gas om aan de Spaanse gasvraag te kunnen voldoen.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: Algerije overweegt opnieuw via Marokko gas te leveren aan Europa

In het gasleveringscontract is Algerije met Spanje overeengekomen dat er geen druppel van zijn gas naar Marokko mag gaan. Algerije, dat in augustus de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken, was dan ook niet blij met het besluit van Spanje om gas aan Marokko te leveren, dat op 2 februari door Ribera werd aangekondigd. De Spaanse autoriteiten verzekerden nogmaals dat er nooit sprake is geweest van het leveren van Algerijns gas aan Marokko.

"De levering van gas vanuit Spanje via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding aan Marokko vereist een kleine aanpassing van het gasnet. Daarnaast moet er ook een overeenkomst komen tussen Enagás en zijn Marokkaanse tegenhanger om de technische regels voor de exploitatie van de pijpleiding te bepalen," vertelden Enagás-bronnen aan El Mundo. Het plan is om op de internationale markt aangekocht vloeibaar gas via de GME naar Marokko te transporteren, nadat het in Spaanse hervergassingsinstallaties is getransformeerd. Met de huidige crisis in Oekraïne is dit project echter moeilijk uit te voeren. Algerije wordt hierin een alternatieve gasvoorziening voor Europa.

Lees ook: Algerije woedend om Spaans besluit om Marokko te helpen met gasinvoer

De Spaanse, Algerijnse en Marokkaanse autoriteiten overwegen momenteel de activatie van de GME-pijplijn in het licht van de Oekraïne-crisis. De faciliteiten van de pijpleiding zijn onderhouden en zouden gemakkelijk terug in gebruik kunnen worden genomen, aldus dezelfde bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team