Zoeken

Marokko wil sterkste militaire macht in Noord-Afrika worden

18 oktober 2022 - 11:00 - Wereld

©

De laatste jaren heeft Marokko zijn militaire begroting opgetrokken om zijn strijdkrachten te moderniseren en te verbeteren. Bij zijn militaire partners, de Verenigde Staten en Israël, heeft het koninkrijk verschillende drones en verdedigingssystemen aangeschaft om een potentieel aanval van Algerije militair af te slaan.

De afgelopen vijf jaar heeft Marokko miljoenen dollars uitgegeven om zijn leger te verstevigen met Israëlische bewakingsdrones en andere buitenlandse wapens. Het militaire budget bedraagt dit jaar ongeveer 4,8 miljard dollar, 57% meer dan in 2009 (3,5 miljard dollar). In 2017 lanceerde Marokko een ambitieus vijfjarenplan (2017-2022) ter waarde van meer dan 20 miljard dollar om zijn strijdkrachten te moderniseren en de belangrijkste militaire macht in de Maghreb en het Middellandse Zeegebied te worden ten koste van Algerije.

Marokko heeft twee bevoorrechte bondgenoten in zijn bewapeningsbeleid: de Verenigde Staten en Israël. Deze landen verkopen wapens, drones en ander militair materieel. Hierdoor kan Marokko concurreren met Algerije, dat jarenlang werd beschouwd als de belangrijkste militaire macht in de regio. Sinds de jaren 2000 zijn Marokko en Algerije in een wapenwedloop verwikkeld. Het militaire budget van Algerije is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven en bedroeg 10,4 miljard dollar in 2019, terwijl Marokko datzelfde jaar 3,7 miljard dollar uitgaf, meldt Vozpópuli.

Na de normalisering van de betrekkingen met Israël in 2020 in het kader van de Abraham-overeenkomsten, waarover onder auspiciën van de Verenigde Staten is onderhandeld, heeft Marokko de militaire samenwerking met Israël geïntensiveerd. Het Marokkaanse leger heeft verschillende drones, Amerikaanse F-16 Block 50/52 jachtbommenwerpers, Abrams M1A1 en AH-64 main battle tanks, Apache gevechtshelikopters en F-16 Block 70/72 gevechtsvliegtuigen aangeschaft, en beschikt over elektronische verkenningsvliegtuigen zoals de Gulfstream G550.

Ondanks deze modernisering beschikt Marokko nog niet over een echte militaire luchtmacht. "Zonder luchtoverwicht is het heel moeilijk om een gewapend conflict te winnen", legt expert Mario Guillamó uit. Het doel van Marokko, zegt hij, is het ontwikkelen van een A2/AD luchtverdedigingssysteem dat een effectieve no-fly zone kan instellen. Marokko heeft ook de dienstplicht weer ingevoerd en is van plan zijn eigen wapens te produceren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team